Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

De läckta ”vinnarna” blev de riktiga på Grammis

Silvana Imam, tidigare ”läckt” som vinnare, blev också vinnare – Årets artist. Hon omfamnades av kolleger i publiken och höll ett tacktal som till stor del var på arabiska och litauiska.
Silvana Imam, tidigare ”läckt” som vinnare, blev också vinnare – Årets artist. Hon omfamnades av kolleger i publiken och höll ett tacktal som till stor del var på arabiska och litauiska. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Den läckta listan visade sig stämma. Erik Lundin, Silvana Imam och Sabina Ddumba var några av de artister som prisades under onsdagskvällens Grammisgala i Stockholm.

Till publikens jubel sparkade programledaren, tillika artisten Petter i gång årets Grammisgala med att kasta manuskorten (”har man dyslexi behöver man ändå dem inte”). I det inledande talet passade han på att kommentera den omtalade läckan — där en lista märkt ”vinnare” skickats ut till flera medier av Grammis dåvarande pr-byrå och Marianne Djudic i december.

— Alla vet vad som händer om man skickar 'sanningar' till fel personer. Snarare två tusen fel personer. Men alla kan göra fel. Nu lämnar vi det där bakom oss, sa Petter från scen.

Men listan, som då beskrevs av Marianne Djudic som kvalificerade gissningar, visade sig stämma. De sex ”vinnarna” blev de riktiga vinnarna på onsdagens musikgala på Cirkus i Stockholm, där priser delades ut i totalt nitton kategorier.

Årets artist blev rapparen Silvana Imam som debuterade 2013 med albumet ”Rekviem” och har hyllats för fjolårets ep ”Jag dör för dig”. Hon blev omfamnad av sina musikkolleger i publiken och höll ett tacktal som till stor del var på arabiska och litauiska. Till DN beskriver hon talet som en hyllning till alla som kommer till Sverige och beskrivs som flyktingar.

— De vill inte ens komma hit. För dem handlar det om liv och död. Så fuck gränskontrollen och alla gränser. Det är ett skämt. På arabiska sa jag att dessa människor är här med mig i kväll och att världen är fucked, säger Silvana Imam som tror att hon fick priset för att hon berört människor.

— Jag har slitit så hårt och tagit det på allvar. Jag säger inte att alla andra inte har gjort det också, men för mig är det så verkligt.

En annan kritikerhyllad rappare som uppmärksammades var Erik Lundin som fick pris i både kategorin årets textförfattare och årets hiphop/soul – den enda som lämnade festligheterna med fler än en statyett under armen. I sitt tacktal kommenterade han priset för årets textförfattare med orden:

— Riktigt bra textförfattare kan göra dig till miljonär, ge dig stora bilar och stora hus. Men stora hus och stora bilar kan inte göra dig till en riktigt bra textförfattare! Så tack!

Annars blev det inte storslam för någon artist på Grammisgalan. Storfavoriterna Amason och Seinabo Sey som var nominerade i fem respektive fyra kategorier fick nöja sig med varsin statyett. Amasons debutskiva ”Sky city” prisades för årets album och Seinabo Sey utsågs till årets pop. 

—Tänk att jag kunde bli årets poppare som min syrra sa! Det känns magiskt och superkul. Om jag ska summera mitt år har det varit hårt, mycket möda och stort besvär tänkte jag säga. Men också kärlek såklart, säger Seinabo Sey.

Producenten och låtskrivaren Max Martin som nyligen utsågs till årets Polarpristagare blev belönad med årets hederspris. I ett videoklipp hyllades han av stjärnor som Demi Lovato, Katy Perry och Ariana Grande.

— Jag är extremt glad och känner mig otroligt stolt, vill tacka alla som har hjälpt mig under de här åren, sade Max Martin via en videohälsning.

På galan uppträdde bland annat Danny Saucedo och Icona Pop tillsammans med Zara Larsson och Elliphant, men störst reaktioner från publiken fick Seinabo Sey för sitt mäktiga statement. Hon avslutade hela galan med låten ”Hard times” – omgärdad av 130 kvinnor på scen.

— Jag började med mina närmsta vänner och sen fick de ta med sig så många det fanns plats för på scen. Jag vill inte berätta för mycket om hur jag tänkt. Hela grejen med vad jag försökte förmedla däruppe är att folk ska använda sunt förnuft för att tänka och tolka själva, säger Seinabo Sey. 

Är det en hyllning till Beyoncé?

— Såhär: Det är inte en trend att prata om svarta människors rättigheter i samhället. Jag vill hellre säga att jag inspireras av orättvisor i världen än av populärkultur. Å andra sidan gör jag allt som Beyonce säger till mig att göra, säger hon och skrattar.

Fakta. Grammisvinnare 2016

Årets artist: Silvana Imam
Årets album: Amason: ”Sky city”
Årets låt: Danny Saucedo: ”Dör för dig”
Årets nykomling: Sabina Ddumba
Årets pop: Seinabo Sey
Årets hiphop/soul: Erik Lundin
Årets hårdrock/metall: Ghost
Årets rock: Deportees
Årets textförfattare: Erik Lundin
Årets kompositör: Peter Svensson
Årets musikvideo: Joanna Nordahl
Årets producent: NISJ
Årets jazz: Oddjobb
Årets klassiska: Kungliga filharmonikerna, Oramo, Zinman, Salonen.
Årets elektro/dans: HNNY
Årets barnalbum: Nina Persson: ”What if...”
Årets dansband: Hasse Andersson
Årets folkmusik/visa: Anders Jormin, Lena Willemark och Karin Nakagawa.
Årets hederspris: Max Martin

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.