Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

”Det är en konst att ackompanjera”

Matti Hirvonen
Matti Hirvonen Foto: Christian Schneider

Matti Hirvonen, pianist, byter i sommar ut världens scener mot Sverige.

1. Var får vi lyssna till dig i sommar?

– Konserter med sopranen Hillevi Martinpelto i Ingelstorp och Katrinetorp i Skåne, med mezzon Maria Forsström i Kastlösa kyrka på Öland och i augusti blir det tre Schumannkonserter under Oslo Kammermusikkfestival och avslutas med en romanskonsert tillsammans mezzon Ann Hallenberg på Stockholms slott.

2. Ditt internationella engagemang, hur ser det ut?

– Att få göra musik tillsammans med sångare som Nina Stemme, Miah Persson, Anna Larsson och Peter Mattei i London, Wien, Amsterdam, Barcelona, Paris, Bryssel, Zürich, Salzburg, Rom, Tokyo och New York har berikat mitt liv både konstnärligt och personligt, och för en som sedan 30 år inte haft ro att befinna sig på en plats mer än fyra dagar i sträck har yrket varit perfekt och genererat flygpoäng.

3. Från hösten har du en professur i USA, vad innebär det?

– Min förhoppning är att byggandet av ett Collaborative Piano Program på Rutgers University strax utanför New York ska bidra till insikten att det som kallas ackompanjemang inte är en funktion och verksamhet utan en konstform. Det kan behövas.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.