Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Diktaturerna ska ut ur Schlager-EM

Diktaturer och länder med brister i demokratin kan tvingas ut från Eurovisionsschlagern. Norden och Storbritannien har pressat fram nya etiska regler för tv-gemenskapen EBU.

Detaljerna i de nya etiska reglerna finns i ett dokument som tagits fram vid ett möte under ledning av Norsk Rikskringkastings VD, Hans-Tore Bjerkaas i Oslo. Cheferna för public service-bolagen i Sverige, Danmark och Finland var med.

Förutom de nordiska länderna pressar även brittiska BBC och en rad tyska och Österrikiska radio- och tv-stationer på för att det ska bli hårdare krav på de länder som vill vara med i EBU. De kräver också att EBU får rätt att utesluta befintliga medlemmar eller att vidta andra sanktioner som till exempel att inte få delta i Eurovisionsschlagerfinalen om de bryter mot de etiska kraven.

– Vi måste få tydliga sanktionsmöjligheter mot företag i medlemsländer som inte följer de etiska och demokratiska reglerna i EBU. Radio- och tv-stationerna i ett EBU-land måste arbeta för demokratiska fri och rättigheter i landet. Och för nya medlemmar kräver vi att de har tydliga och uttalade demokratiska värderingar, säger Hans-Tore Bjerkaas på NRK.

Frågan är extra aktuell i Norge sedan ett team från NRK som varit på Eurovisionsschlagerfestivalen i Baku och gjort en del satiriska om både landet och finalen inslag blev stoppade av polisen i Azerbajdzjan på väg hem till Norge. Journalisterna trakasserades och tvingades att klä av sig för en omfattande personkontroll på flygplatsen.

– Både NRK och norska UD har protesterat mot detta eftersom det är mot reglerna för Eurovisionsschlagern, där värdlandet ska garantera pressfriheten. Jag vill inte ta ställning till om det bör riktas några sanktioner mot Azerbajdzjan eftersom frågan fortfarande utreds av myndigheterna i Baku, säger Hans-Tore Bjerkaas.

I de nya etiska regler som Europeiska radio- och tv-unionen EBU har tagit fram betonas de grundläggande demokratikraven på medlemsländerna och deras public service-bolag. Här står att utbudet i radio och tv måste vara varierat, balanserat och rikta sig till alla delar av befolkningen, inklusive minoriteter. Här talas också om yttrande- och åsiktsfrihet, oberoende, trovärdighet. Programmen måste spegla olika språkliga, kulturella och religiös mångfald – även om det blir oproportionerligt dyrt för företagen.

Formellt antas de nya reglerna vid EBU:s konferens i Strasbourg i slutet av juni.

Enligt EBU:s ursprungliga stadgar fick endast nationella radio- och tv-bolag inom det europeiska rundradioområdet bli aktiva medlemmar. Från och med år 2007 utökades denna krets till att även omfatta nationella radio- och tv-bolag i länder som är medlemmar i Europarådet. Därmed kunde även de nationella radio- och tv-bolagen i Armenien, Azerbajdzjan och Georgien beviljas medlemskap. Om till exempel Kazakstan beviljas inträde i Europarådet så kommer även dess nationella radio- och tv-företag nu att kunna beviljas aktivt medlemskap i EBU.

Kraven på demokrati och mångfald för EBU:s medlemsländer kommer nu också från Europarådet. I juni 2011 undertecknade EBU och Europarådet en överenskommelse i Bonn där det slogs fast att man intensifierar arbetet för att stötta mänskliga rättigheter, demokrati och ett fungerande rättssamhälle i medlemsländerna. Det betonades särskilt att ”radio- och tv-bolagen måste arbeta för frihet och mångfald för att på detta sätt stötta mediernas roll i det demokratiska samhället”.

Två slogs samman

Den Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) grundades i februari år 1950 av 22 radio- och tv-bolag i Västeuropa. Några år tidigare, 1946, skapades en parallell organisation, Organisation Internationale de Radiodiffusion (OIRT), där framför allt Sovjet och öststaterna dominerade tillsammans med Frankrike.

Fram till Berlinmurens fall 1989 fungerade dessa två organisationer sida vid sida, men planer på ett samgående började lanseras från olika länder i samband med att även Sovjetunionen upplöstes. I januari 1993 slogs de två organisationerna ihop. EBU har unionen i dag 85 aktiva medlemsföretag i 56 länder i Europa och delar av Mellanöstern och Nordafrika.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.