Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Dubbla uppdragsgivare när Max Martin intervjuades

Di Weekend publicerade på fredagen en lång intervju med Max Martin och flera kända artister. Intervjun gjordes av Jan Gradvall, samtidigt som han gjorde filmade intervjuer i Los Angeles för Polarprisets räkning.

I fredagens DI Weekend publiceras en längre intervju med den vanligtvis medieskygge Max Martin. Intervjun är signerad Jan Gradvall, och gjordes under samma resa till Los Angeles som han gjorde filmade intervjuer för Polarpriset. Med på resan var Polar Music Prizes vd Marie Ledin, ett filmteam och Di:s fotograf Axel Öberg.

Så hur landade Gradvall, efter 18 år, denna intervju?

– Det är framför allt så att Polarpriset frågade mig när de skulle göra en intervju med honom. De frågade om jag ville göra den, och då undrade jag om jag samtidigt kunde göra en intervju för Di Weekend, säger Jan Gradvall.

Han säger att intervjun är ett samarbete mellan honom själv, som frilansjournalist, Polarpriset och Di Weekend. Han poängterar att han hade samma upplägg 2010, när Björk fick priset.

– Då flög jag till New York på uppdrag av Polarpriset, och gjorde en intervju som publicerades i Expressen Kultur.

Den i dag publicerade intervjun med Max Martin gjordes samtidigt som Jan Gradvall gjorde en filmad intervju. Den filmade intervjun gjordes på uppdrag av Polarpriset, och användes vid offentliggörandet av att Max Martin får Polarpriset. I den figurerar också flera kända artister som arbetat med Max Martin, och som också är med i den publicerade intervjun.

– När Max Martin skulle få priset hade jag kontakt med hans management om att göra en filmad intervju och efter ganska mycket om och men tyckte han att det var okej. Jag föreslog då att Gradvall skulle göra den, vilket Max Martin tyckte var en bra idé. I samband med det frågade jag Max Martin om han även kunde göra en intervju för Di Weekend, säger Marie Ledin, vd för Polar Music Prize som också var med i Los Angeles för att träffa Max Martin.

Fanns det något samarbete med DI?

– Nej, det finns inget samarbete. Vi har tidigare haft samarbete med Di för annonser men det här har ingenting med det att göra. Man får inte blanda ihop korten här – men det tycker jag inte heller att vi har gjort, säger Marie Ledin.

Hon säger samtidigt att hon tycker att det kunde varit tydligt att det var tack vare Polarpriset som Di Weekend kunde publicera intervjun.

– Jag tycker att det borde ha stått i intervjun att den kom till stånd tack vare Polarpriset. För så ser jag på det. Men samtidigt är det en kombination av att Max Martin får Polarpriset och att Jan Gradvall gör intervjun som gör att han ställer upp, säger hon.

Finns det någon problematik med att Jan Gradvall gör ett uppdrag för er samtidigt som han gör ett för Di?

– Jag ser ingen som helst problematik med detta. Om jag får välja en journalist att göra detta så väljer jag Jan Gradvall, och jag tycker att han har gjort ett fantastiskt jobb och en film som är otrolig, så jag är väldigt nöjd.

Inte heller Jan Gradvall ser några problem med upplägget:

– Jag tycker inte det är det viktiga. För mig är det viktiga att jag är frilans, och har gjort en skriven intervju för DI Weekend, och haft en lång kontakt med Max Martin sedan tidigare. Han har sagt att gör han en intervju gör han det med mig. Så det är naturligt att de frågar mig.

Så det finns inga problem med det?

Den frågan får du ställa till Di. Jag vet bara att jag gjort ett uppdrag för Polarpriset och ett för Di. Och att Polarpriset inte läst den skrivna intervjun, säger Jan Gradvall.

Andreas Johansson är redaktör för Di Weekend.

– Jan Gradvall fick ett erbjudande om att intervjua Max Martin för Di Weekend och det var väldigt enkelt att tacka ja till det, säger han.

Han vill vara tydlig med att intervjun inte är gjord i samarbete med Polarpriset.

– Det är helt och hållet en journalistisk produkt som är frånkopplad dem. Och det är tack vare Jan Gradvall vi har fått intervjun med Max Martin, inte tack vare Polarpriset.

Inte heller Andreas Johansson ser några problem med att intervjun gjordes vid samma tidpunkt som Jan Gradvall också gjorde filmade intervjuer för Polarprisets räkning, eller att det var de som förmedlade kontakten.

– Det är inte konstigare än att göra en intervju när någon släpper en ny skiva. Det finns alltid ett sammanhang och här framgår det att han just fått Polarpriset.

Man kunde inte ha tydliggjort i texten hur det gick till när intervjun gjordes?

– Transparens är alltid viktigt, och visst kan man alltid rannsaka sig själv om man borde ha varit ännu tydligare. Men vi har gjort en fristående intervju som kommit till tack vare att Max Martin får Polarpriset. Jan Gradvall har jobbat för att få en intervju med Max Martin i 18 år, om inte tillfället dykt upp nu hade han kanske fått göra en intervju någon annan gång.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.