Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Eagles of death metal startar om i Stockholm

Foto: Jonas Lindkvist

I november blev deras konsert i Paris attackerad av terrorister. 89 personer dödades i konsertlokalen i en av flera koordinerade attacker i staden. På lördagskvällen står bandet Eagles of death metal på scen i Stockholm för att återuppta turnén som fick sitt avslut då. På tisdag spelar de åter i Paris.

För exakt tre månader sedan hade 1.500 fans samlats i konserthallen Bataclan i Paris för att se bandet Eagles of Death Metals konsert. 45 minuter in i rockshowen avbröts spelningen av att en grupp beväpnade terrorister stormade lokalen. Terroristerna dödade 89 personer på Bataclan, vilket gjorde attacken mot konserthallen till den största av de attackerna mot Paris den kvällen.

På vägen in till Debaser blir alla kroppsvisiterade och väskorna rigoröst genomsökta. Under den tid vi väntar på att bandets frontfigur ska möta oss i en lokal några trappor upp genomsöker en bombhund rummet vi sitter i. Men efter 45 minuters väntan sitter nu bandets frontfigur Jesse Hughes framför oss, i röda solglasögon, nedsjunken i en fåtölj, en cigarett i handen.

Om tre timmar ska han tillsammans med sitt band gå på scenen, för den första spelningen sedan spelningen i Paris som aldrig fick något slut, den 13 november förra året. Det här blir början på den Europaturné som då fick skjutas upp.

– Vi bestämde oss för att börja här för att jag verkligen älskar Skandinavien. Och vi vill börja med två spelningar på ställen där vi vet att vi kommer vara omgivna av precis sådana människor som vi relaterar till, säger han.

Hur känns det att vara tillbaka?

– Vi var aldrig borta. Vi tog bara en paus. Men inför den här kvällen har jag inget att jämföra med. Jag har aldrig varit i den här situationen förut. Jag vet inte vad jag kommer känna när jag går upp på scen.

Hans röst spricker när han fortsätter.

– Jag får bara inte göra dem besvikna, viskar han.

Händelserna under kvällen den 13 november i Paris ekade över hela världen. Och bandet Eagles of death metal blev på ett sätt synonymt med de händelserna. De ombeds gång på gång att prata om känslorna under kvällen, och efter. Och Jesse Hughes klargör att det inte finns någon fråga han inte svarar på. Han säger att det är viktigt att folk får höra.

– Vare sig vi vill eller inte, valde omständigheterna oss till att representera den här händelsen. Och jag bär det med ära. Just därför är jag så rädd för att göra någon besviken under den här turnén. Det får jag inte göra. Särskilt inte våra fans i Paris.

Kort efter händelserna på Bataclan, ställde bandmedlemmarna tillsammans upp på en intervju med Vice magazine. I den känslosamma filmade intervjun var de alla tydliga med att de ville återvända till Paris för att avsluta sin konsert. Och trots att det är svårt menar Jesse Hughes att det aldrig fanns något annat val.

– Redan när jag sprang från Bataclan till polisstationen efter attacken tänkte jag: vi måste komma tillbaka hit. Det finns inte i mig att låta de onda människorna vinna. Det går emot allt jag tror på. Det får inte hända.

Hans röst stockar sig.

– Och vi fick inte någon chans då att sörja med våra vänner, våra fans. Vi blev direkt tagna från området och isolerade på ett hotellrum. När det enda vi egentligen ville göra var att vara med dem. Vi måste få komma tillbaka.

Att Jesse Hughes har en stark relation till sina fans blir uppenbart när man hör honom prata om dem. Han säger att han tänker att de alla hör ihop – att de alla är ”rock'n'rollers”.

– De är de viktigaste personerna i mitt liv och jag älskar dem. Och jag älskade våra fans i Paris. Och jag kände dem. Och såg många av de fantastiska unga jag kände och älskade dö framför mig. Utan att jag kunde göra något.

Han tycker inte att det är modigt av honom och bandet att återuppta turnén. Snarare är det något som måste göras.

– Det är inte modigt att flygas in för att gå upp på en scen och göra det man älskar allra mest. Det är inte svårt. Det är modigt att ställa sig upp och svära mot människor som skjuter kvinnor, trots att man vet att man kommer dö när man gör det. Det gjorde en riktig person som jag såg dö. Det är inte modigt att springa för sitt liv. Det känns fruktansvärt.

Spelningen på tisdag i Paris ser han som en rening och ett avslut både för bandet, för alla deras fans där, och i förlängningen för många fler som har drabbats av terrorattackerna.

– Jag känner så mycket skuld för den kvällen, fast jag vet att ingenting var mitt fel. Jag såg så många fantastiska unga människor dö framför mig. De dog på min show. Jag var betet i en jävla fälla som jag inte visste fanns.

Hur känns det att få träffa fansen i Paris igen på tisdag?

– I can't wait. Jag har väntat på det för att jag måste få sörja det här tillsammans med dem. Det blir en livsavgörande process för alla som var där – och för så många fler.

Innan vi skiljs åt vill Jesse Hughes åter förklara att det inte var någon slump att den första spelning i turnén görs just här. På Debaser. I Stockholm. I Sverige.

– Jag har inte velat säga det men kvällens spelning är så otroligt viktig för oss. Vi måste ta oss igenom det här. Och vi kommer att göra det. Men det är därför vi valt att lägga den i Stockholm. För att vi behöver det här som uppladdning inför Paris.

– Och jag vet hur spelningen kommer att bli. Den kommer bli slam dunk rock'n'roll, säger han och ler.

Så tåras hans ögon igen och han upprepar:

– Jag får bara inte göra dem besvikna.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.