Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Emil och Pippi flyttar in på Spotify

Kompositören George Riedel och Spotifychefen Sung-Kyu Choi.
Kompositören George Riedel och Spotifychefen Sung-Kyu Choi. Foto: Jonas Eriksson

"Idas sommarvisa", "Du käre lille snickerbo", "Här kommer Pippi Långstrump"... Musikskatten från Astrid Lindgrens sagor har länge varit svår­åtkomlig. Nu finns 193 låtar i original från alla filmversionerna på Spotify.

Georg Riedel sitter i en rygglös fåtölj på tionde våningen i musiktjänsten Spotifys kontorsfoajé i Stockholm. Vita väggar, mycket glas och en medvetet ung anställningspolicy. Han är här för att lansera sin musik till Astrid Lindgren-filmerna, som släpps i original på Spotify i dag, onsdag. Det handlar om de 19 filmer, till vilka samtidigt med bioversionerna släpptes ett "fonogram" – på den tiden på vinyl. Georg Riedel har skrivit all musik till "Karlsson på taket", "Pippi på de sju haven", "På rymmen med Pippi Långstrump", till tre Emil-skivor och till två skivor om Bullerbybarnen. För första gången är en av de stora barnmusikskatterna tillgänglig i digitalt format.

– Jag kan knappt begripa att musiken stått sig fram till i dag, den slog inte an direkt då den gavs ut. Mitt intryck är att den är mer känd nu. Men kanske är det den muntliga traditionen bland barnen själva som gör att musiken lever vidare. På tåget häromdagen stämde en liten knatte spontant upp "Sjörövar-Fabbe". Han visste förstås inte vem jag var, men det är sådana situationer som är oförglömliga, säger 30-talisten Georg Riedel, fortfarande hektiskt verksam, även om han tycker att det är tungt att bära omkring på kontrabasen till konserterna nu för tiden.

På originalinspelningarna till de 19 Lindgrenfilmatiseringarna sjunger skådespelare som Inger Nilsson (Pippi), Jan Ohlsson (Emil) och Allan Edwalls famösa luffare i "Rasmus på luffen" där han sjunger "Ser du luffarn som går nerför vägen...." som skrevs av Gösta Linderholm. Riedel kan därför inte ta åt sig hela äran, även om majoriteten av pärlorna är hans. Här finns även Jan Johansson ("Här kommer Pippi Långstrump"), Bengt Hallberg ("Pilutta-visa") och några andra. På appen som bär Astrid Lindgrens namn kan man lätt ratta in de låtar man letar efter. Sammantaget rör det sig om 193 spår med en sammanlagd speltid på över 14 timmar.

Men inte bara det. Tre av "Emils bästa hyss" upplästa av Astrid Lindgren själv läggs också upp på appen i dag.

– Så småningom är det tänkt att musiken förknippad med Lindgren och hennes inläsningar av sagorna ska bli kompletta, säger marknadschefen Johannes Sjöberg på musikbolaget Universal Music.

Det är hans förtjänst att Spotify och Saltkråkan AB hittat varandra. Saltkråkan förvaltar arvet efter Astrid Lindgren. I samband med att Svensk Filmindustri förhandlade om filmrättigheter med Universal kom frågan om rättigheterna till musiken upp. De 19 fonogrammen har inte haft någon distribution på flera år, inte ens på Junibacken har det gått att få tag på dem.

– Jag har personligen letat efter låtarna men inte hittat dem någonstans. Nyblivna föräldrar har frågat efter dem. Nu är vi superglada att ha dem, vi vill ju vara en modern musikaffär med det bästa och mesta utbudet, säger Sung-Kyu Choi, internationell chef på Spotify med egna småbarn.

Sung Kyu Choi har tagit med sig två gamla knöliga LP-omslag som han räcker fram till Georg Riedel. Denne skriver sin autograf på bägge. Spotifychefen nämner att flera barnsatsningar kan bli föremål för Spotifiering, till exempel barnboks­klassikern "Min skattkammare". Målgrupperna ska breddas.

– Vinylskivorna är inte så praktiska att spela i bilen eller i sommarstugan. En musiktjänst på nätet fungerar enklare och bättre. Här finns en stor grupp lyssnare som vi kan nå, tror vi.

– Från början var våra användare enbart de teknikintresserade. Men de har blivit fem år äldre och vår kundbas har breddats enormt. Vår strategi är så klart att kunna attrahera så många som möjligt, säger Sung-Kyu Choi.

Han säger till Georg Riedel att han hört drag av den tjeckiske kompositören Antonin Dvorak i Riedels barnmusik. Lite ironiskt eftersom hans "Lille katt" och "Kalle Teodor" betraktas som något av det svenskaste av svenskt. Jo, visst är det ironiskt instämmer Riedel. Han är född i Tjeckien och som ung var tjecken Dvorak en av hans favoritkompositörer tillsammans med mycket annan östeuropeisk musik.

Hur gick det till när du och Astrid Lindgren snickrade de här sångerna, som i dag kan räknas till det svenska kulturarvet?

– Astrid skickade texterna till mig med vänliga brev. Ibland fick jag sätta till ett extra ord för rytmens skull. Men vi sågs sällan, någon gång bara över en måltid i något officiellt sammanhang. Jag var renodlad jazzmusiker på den tiden även om jag hade gjort populärmusikaliska arrangemang, bland annat till Monica Zetterlund, säger Georg Riedel som fortsatt att göra mycket filmmusik genom åren.

Om det nyknutna bandet med Spotify kommer att öka upphovsmannen Georg Riedels inkomster återstår att se. Avräkningarna från Stim och andra ställen är än så länge på betydligt högre belopp än summorna som räknats fram baserade på antalet Spotifyträffar.
Vilka belopp Saltkråkan AB kan vänta sig från Spotify är inte heller framräknat.

– Vi har inte gjort någon ekonomisk kalkyl. Det handlar inte om det. Det är på Spotify man lyssnar på musik i dag, det känns naturligt att Astrid Lindgren-musiken nu blir tillgänglig där. I slutet av sommaren släpps dessutom en Emil-box i samband med hans 50-årsjubileum, säger Nils Nyman, vd på Saltkråkan AB.

Spotify

Spotify. 24 miljoner aktiva användare i 28 länder

I mars uppgav CNET att Spotify har sex miljoner betalande användare globalt. Totalt har man 24 miljoner aktiva användare.

Spotify finns i 28 länder. I vår har nio länder tillkommit, Estland, Lettland, Litauen, Island, Mexiko, Singapore, Malaysia, Hongkong.

I juli 2011 lanserades Spotify i USA.

Metallica tillkom i katalogerna i december förra året, annars saknas fortfarande artister som AC/DC, Led Zeppelin, King Crimson, Pink Floyd, Beatles och Tool. Metallica var länge skeptiskt till att göra sin musik tillgänglig på grund av sitt infekterade bråk med fildelningstjänsten Napster. Under den presskonferens där hårdrocksgiganternas samarbete med musiktjänsten offentliggjordes kallade bandets trummis Spotifys grundare Daniel Ek för en nära vän.

Spotify har vid flera tillfällen anklagats för att snåla med ersättningen till artister. Bland annat har Patrick Carney i bandet The Black Keys gått hårt åt företaget. Spotify själva har besvarat kritiken med att hävda att runt 70 procent av deras avkastning betalas ut som royalty.

20 miljoner låtar går att klicka fram på musiktjänsten.

20 000 låtar adderas till Spotifys arkiv dagligen.

200 000 skivbolag är knutna till Spotify.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.