Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Ett kliv ut i världen

Lennart Wretlind talar nära mikrofonen. Lugnet och känslan av att stå i kontakt med hela världen intar lyssnaren varje söndag kl 11.
Lennart Wretlind talar nära mikrofonen. Lugnet och känslan av att stå i kontakt med hela världen intar lyssnaren varje söndag kl 11. Foto: Lars Epstein
Hur mår populärmusiken i den gamla public service-radion? Vi gör nedslag i ett antal Sveriges Radio-bon, och först ut är världsmusiknestorn Lennart Wretlind.

Konstiga hybrider, musikaliska byrackor, experiment mellan oväntade musikgenrer, allt detta kan man höra i P 2:s "Klingan" varje söndag och dygnet runt i webb-kanalen "SR Världen". Huvudperson och pådrivare: Lennart Wretlind. "Klingan" är för många ett syreintag, klockan elva varje söndag öppnar de sitt fönster mot världen.

- Det är lusten som driver mig. Och det är roligare nu än någonsin, säger Lennart Wretlind efter 45 år i olika musikstudior. Lennart Wretlind brinner av en stilla eld, som fortfarande kan spraka oförutsägbart. Eldsjäl kan låta otidsenligt och koftigt, men i Wretlinds fall betyder det att han lever med musik på jobbet, hemma och på resor och aldrig fastnar i en Musiksmak.

En radiorecensent skrev för några år sedan att Lennart Wretlind borde upphöjas till musikansvarig för hela SR. Och Ted Hesselbom, ny chef för Röhsska museet i Göteborg väljer att ställa ut "Klingan" på designmuseet i sommar. En laptop kopplad till nätet ska ingå i en utställning om mode- och inredningstrender.

- Om man tänker på 1967 var det ju fantastiskt, vilka fyrverkerier ibland! Nu är det fyrverkeri hela tiden, i dag händer ännu mer fantastiska saker: många fler skivor och man träffar ständigt på artister som är nya för oss. Det underbara är att jag sitter i en oändlig mångfald.

- Den mångfalden har inte slagit igenom i medierna. Publiken är mycket djärvare än journalisterna och mer brett intresserade, de går i skivaffärer och buntar ihop allt möjligt. Men i medierna sitter man kvar på sina gamla rockhästar.

- Jag tycker verkligen att musik knyter samman, säger Lennart Wretlind, som ibland hejdar sig och säger: Nu låter jag väl flummig, men jag tror verkligen att man blir en bättre människa av det här.

- David Byrne har skrivit en essä om hur man först hör musiken och börjar tycka om den och sedan lär känna människorna och då har man faktiskt tagit ett steg ut i världen. Jag har upplevt det gång på gång, det har varit en dyrk. Som när jag reste i nordöstra Thailand, i Isaan, och kom ut på landsbygden och letade efter Kwanta Fasawang och hennes thailändska urfunk i kassettstånden. Genast fick jag kontakt med folk när de förstod att jag var ute efter en musik som de trodde ingen bryr sig om.

Hybridmusiken, långt från renlärigt och stilrent, har satt sprätt på musikscenen de senaste 20 åren. Bhangran, den indiska popmusiken från Storbritannien som mixas med hiphop, house och reggae är ett perfekt exempel på det. Första april-Klingan avslutades till exempel med "How u mean!", hiphop-bhangra med RDB, tre engelsksihkiska bröder. Som den turkiska maträtten cerkez tavagu där man maler ihop valnötter och kyckling och det uppstår en helt ny smak.

Någonstans i vårt samhälles mörka vrår finns en idé som säger att allt detta kommer att leda till en stor grå röra, utan särdrag, vare sig nationella eller andra. Men så fungerar det inte alls, säger han.

- Nej, det uppstår en massa nya grytor och blandningar hela tiden. Ju mer jag jobbar med den här musiken, desto mer ser jag att mångfalden ökar.

Ibland slår Lennart till med en intervju i "Klingan": Ry Cooder, förstås, den främste av introduktörer; nya Eleni Mandell från Los Angeles som kommer att bli nästa stora singer/songwriter. Och nyligen tog Lennart fram en intervju som han gjorde i San Francisco 1967 med Jim Morrison och The Doors, "fyra artiga unga män som inte har någon likhet med Oliver Stones usla film från -91".

Han har några lågmälda livssentenser, som: Den bästa musiken har inget bästföredatum. "Klingan" är med automatik mot ålderdiskriminering. De skrynkliga kubanska gubbarna i Buena Vista Social Club har sålt 10 miljoner skivor. Inom världsmusiken finns ett fenomen, människor åldras med värdighet.

- Jag tycker att den här skräcken för oss gamla är absurd när man kollar vad som funkar: Bob Dylan, Bruce Springsteen och andra som bygger broar. Radion behöver tänka om där.

I "Klingan" blandas ständigt närvarande Missy Elliots "Get ur freak on" från 2001 med Sainkho Namtchylak från Tuva i Sibirien inspelad i Italien och Koko Taylors "Wang dang doodle" världens bästa partylåt från 60-talet. Jim Morrison med "Riders in the storm", från 60-talet, samsas med Perry Como i "Papa loves mambo", 50-tal, uppfiskad i "Oceans eleven".

Cheika Rimitti, raïens moder som levererar blytung musik, Cesaria Evora och Taraf de Haïdouks farbröder från Rumänien, tillhör dem som vägrat åldras.

Man vet aldrig var man hamnar bortom nästa låt, som det heter i "SR Världen", webbkanalen som spelar Klinganliknande musik, där Lennart Wretlind har sitt andra ben och väljer musik dygnet runt i samarbete med Tatiana Rucinska (DJ Aïcha), 30 år, som jobbat med världsmusik på BBC.

"SR Världen" ska kunna fungera som bakgrund när man sitter och jobbar. I "Klingan" presenteras låtarna, men inte i "SR Världen", där flödar det bara och olika sorters musik bryts mot varandra.

- Jag lever ett mycket bättre liv tack vare att jag får dyka ned i den här musiken från hela världen.

Och förresten, årets hitills bästa album är "Segu Blue" med Bassekou Kouyate & Ngoni Ba från Mali. Säger Lennart Wretlind.

Världsmusik

Lyssna på "Klingan" i P 2 ­söndagar klockan 11.

Ny webbkanal: "SR Världen", dygnet runt.

"SR Världen" också på måndagar klockan 13.30 i P 2 Musik.

Dessutom: SR:s webbradio där alla program finns, både för att lyssna direkt och för att lyssna under 30 dagar. Ljudkvalitet i klass med FM-sändningar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.