Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Färre kvinnliga tonsättare spelas

Andelen kvinnliga tonsättare som spelas av de största orkestrarna i Sverige sjunker.

Det visar organisationen Kvasts årliga genomgång, rapporterar Sveriges Radios "Mitt i musiken". Kvast står för Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare och ordförande Stina Lyles tror att minskningen beror på en "ängslig programpolitik" som innebär att det spelas mer av klassiker än ny musik.

– Vi har ju sett en trend att när andelen ny musik, nyskriven musik och beställningar av uruppförande ökar, så ökar andelen kvinnliga komponister, säger hon till "Mitt i musiken".

Det är första gången på fem år som andelen kvinnliga musiker som spelas sjunker. Omkring en femtedel av medlemmarna i föreningen Svenska tonsättare är kvinnor och om man tittar på nyskriven musik av nutida tonsättare så är det ungefär 20 procent som kvinnor står för.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.