Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Favoriter och nordiska grannar klarade trycket

Ryskorna som lägger ett inte oansenligt antal årsringar till artistuppbådets sammanlagda ålder.
Ryskorna som lägger ett inte oansenligt antal årsringar till artistuppbådets sammanlagda ålder. Foto: Jessica Gow / Scanpix
Det blev en finalplats för årets mest osannolika och mest omtalade bidrag: de sex gamla damerna i Rysslands Buranovskije Babusjki, vars scenshow består av stel folkdräktsdans och bullbak.

Journalister har konstant flockats kring tanterna när de visat sig i Baku, och de var storfavoriter hos både spelbolag och fans inför tisdagens semifinal i Eurovision Song Contest.

Semifinalen bjöd inte på några större överraskningar i övrigt heller. Favoriter som Rumänien tog sig till final, medan kalkonstämplade San Marinos låt om cybersex på Facebook åkte ut.

Sammanlagt är hela tio bidrag i tävlingen helt eller delvis skrivna av svenskar. I den första semifinalen gick samtliga svenskskrivna låtar till final: Greklands och Cyperns respektive sommarhitschlager, samt tvillingparet Jedward som tävlade för Irland.

Bland de nordiska länderna gick det bra för Danmarks Soluna Samay och Islands Gréta Salóme & Jónsi. Men Finlands Pernilla, som tog svenska språket till ESC för första gången på fjorton år, åkte ut.

På torsdag är det dags för Sverige och Loreen att kvala till finalen.

Här är de tio länder som kvalificerade sig till finalen på lördag: Rumänien, Moldavien, Island, Ungern, Danmark, Albanien, Cypern, Grekland, Ryssland och Irland.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.