Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Fem andra låtar att ha koll på

Island. Gréta Salome & Jónsi: ”Never forget”. Startnummer: 2. Island skickar en frostigt vemodig etnopopdänga, där Gréta och Jónsi duettsjunger framför ett isblått fantasylandskap som hämtat från ”Game of thrones”. En desperat violin ylar sig genom refrängerna. Det är schlagersnyggt även om soluppgången i tonartshöjningen är ostig.

Rumänien. Mandinga: ”Zaleilah”. Startnummer: 6. En festlig sommarhit med superenkel melodi och tillhörande synkroniserad dans, som gjord för att skrålas på schlagerklubbarna. Lägg till en bedårande Elena Ionescu vid mikrofonen, en löjlig hjärtformad säckpipa och en dragspelshook, och det hela är rätt oemotståndligt.

San Marino. Valentina Monetta: ”The social network song”. Startnummer: 11. Om du tycker att titeln är lökig, betänk då att låten från början hette ”Facebook (uh, oh, oh)”. Monetta sjunger om virtuellsexuella inviter, och vad ”do you wanna click me with your mouse” egentligen betyder vill jag helst inte tänka på. Det är så magnifikt dåligt att det gränsar till bra.

Ryssland. Buranovskiye Babushki: ”Party for everybody”. Startnummer: 14. Redan för två år sedan försökte dessa uråldriga ryska tanter ta sig till ESC, då med en låt vars titel enligt Google Translate ungefär betyder ”lång-lång björk och hur man förvandlar den till en turban”. Årets låt är möjligen en smula mindre dadaistisk, men fortfarande ljuvligt bisarr.

Irland. Jedward: ”Waterline”. Startnummer: 18. Man gillar ju spastiskt överspända tvillingar med jättehöga hår och bedrövligt gälla sångröster. Hur kan man inte? Jedward är med för andra året i rad, och årets låt är tyvärr ganska mycket tråkigare än förra årets kitschiga ”Lipstick”. Men å andra sidan har de en fontän på scenen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.