Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Fem andra låtar att hålla koll på i kväll

Nederländerna. Joan Franka: ”You and me”. Startnummer: 3. En holländsk kvinna anlägger låtsassödern­amerikansk grötdialekt, dekorerar scenen med mini-OS-eldar, och sjunger falsettsång. Iförd indianfjäderskrud. Det är obegripligt på så många olika plan, och då har jag inte ens nämnt bluegrassbreaket.

Ukraina. Gaitana: ”Be my guest”. Startnummer: 7. Skamlös nittiotalseuropop med diskodivaambition. Gaitana vrålar inlevelsefullt och nasalt, de manliga dansarna har kjol och lufttrumpet, och allt är grällt och skrikigt. Men det är samtidigt ganska roligt, rörigt och festligt, om man är på nostalgiskt humör.

Estland. Ott Lepland: ”Kuula”. Startnummer: 14. En lågmäld välsjungen pianoballad som har viss gåshudspotential när den gossaktigt stilige Ott Lepland blundsjunger i tonartshöjningen. Inte en av årets mest spännande låtar, men en av de mest smakfulla och välarrangerade.

Norge. Tooji: ”Stay”. Startnummer: 16. Gladpop med lätt etnotouch och snygg hetsig stråkhook som påminner om Britneys ”Toxic”. Dessutom både hockeykörer och ”na-na-na”. Norges egen Eric Saade bör ganska enkelt kunna juckdansa sig till final.

Litauen. Donny Montell: ”Love is blind”. Startnummer: 18. Donny Montell slår Sonja Aldéns rekordartat bokstavstolkande scenografi där hon promenerade över Bron till Dödsriket i Melodifestivalen i våras. Montell har på sig en ögonbindel. För att illustrera att kärleken verkligen är blind. Sedan hjular han.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.