Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 16:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/first-aid-kit-tillbaka-dar-allt-borjade/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

First Aid Kit tillbaka där allt började

Tillbaka i sin gamla musiksal i Enskede. First Aid Kit-systrarna Johanna och Klara Söderberg befinner sig numera ständigt på turné, i morgon spelar de i New York.
Tillbaka i sin gamla musiksal i Enskede. First Aid Kit-systrarna Johanna och Klara Söderberg befinner sig numera ständigt på turné, i morgon spelar de i New York. Foto: Nicklas Thegerström
Etta på topplistor och turnéer över hela världen. Och nu har rockstjärnan Jack White bett First Aid Kit att turnera med honom. DN tog med duon till musiksalen i Enskede där de nyss var skolelever.

På Internationella Engelska skolan i Enskede är systrarna Söderberg ihågkomna, för att inte säga svårt saknade.

När de stiger in i sin gamla musiksal plockas snart gitarrer och skivomslag fram för att prydas med autografer. Klara Söderbergs framträdanden vid skolavslutningarna var något man såg fram emot under hela läsåret, avslöjar personalen på skolexpeditionen.

– Hon var en exceptionell och ­mycket mogen naturbegåvning, det ­förstod jag redan då, säger ­hennes forne musiklärare Phillip Close.

Själv fnissar hon lite förläget åt minnena.

– Det var ju covers, inga egna ­låtar. I sexan sjöng jag första gången – Bright Eyes låt ”Puella quam amo est pulchra”, senare ”Blue Christmas” och en gång ”Hallelujah” av Leonard Cohen, en annan ”What a wonderful world”, sedan gjorde jag och en kompis Etta James klassiker ”At last”, det var i nian…

– ... och ”Gloomy Sunday”, som Billie Holiday spelat in. Den minns jag att du sjöng för den gången grät jag, det gjorde faktiskt hela vår familj. Klara var lite av en kändis på skolan för att hon sjöng så fint, fyller Johanna Söderberg i – som också var återkommande och ­hyllad skolavslutningsartist tre år före sin lillasyster.

De nämner båda morbroderns stora vinylsamling – där de bland annat hittade Gram Parsons skivor – som en annan avgörande knuff mot artistlivet. Punktmedis bibliotek, där First Aid Kit hade sin allra första spelning, och de uppskattande omdömen för sina dikter och noveller som Klara Söderberg fick av sin svensklärare – den just ”Slangbellan”-belönade barnboksförfattaren Sanna Näsling – likaså.

– Det var väldigt viktigt för mig att få höra att jag hade något att säga då, jag var ju så ung. Att få se Bright Eyes första gången på Debaser som fjortonåring var en annan sådan stor upplevelse. Nu har vi sett dem ganska många gånger på våra turnéer ihop.

Att skriva en låt om svek och otrohet som ”Tangerine” när man är femton tyder på ett särskilt självförtroende.

– Jo, men våra föräldrar har alltid varit väldigt uppmuntrande, vad vi än gjorde. Skrev man något så sade de: ”jamen det här är ju en riktig ­författare som skrivit!”. Hade man ritat något så var det riktig konst (skratt). Och det där självförtroendet behöver man ha på något sätt för att våga, säger Johanna Söderberg.

Hon beskriver den tidiga musiken som de gjorde ihop som ett slags sorgeterapi. Något positivt och upplyftande att samlas kring när deras farmor avlidit.

– Det var därför vi började skriva ihop faktiskt. Men vi har ju gjort olika kreativa saker tillsammans sedan vi var fem år gamla.

Ni ska ut på ännu en Europaturné i juni, den här gången med Jack White från White Stripes som ni redan 2010 spelade in en singel för.

– Ja, han är också musiknörd, vi gillar det. Vi har inte varit i Nashville sedan vi gjorde singeln, men plötsligt fick vi bara ett mejl med frågan om vi ville vara hans förband. Vi blev väldigt överraskade av att han ens kom ihåg oss – han spelar ju med så många olika musiker, men vi svarade förstås ja…

… och innan dess ska ni uppträda i Conan O’Briens tv-show, 16 april, och göra ytterligare fjorton spelningar i USA, bland annat på Coachellafestivalen.

– Mm, vi spelar exklusivt på Way Out West-festivalen i sommar också. Och sedan blir det USA igen i juli, Newport Folk Festival i Rhode Island, vilket känns enormt stort, den är ju legendarisk, inte minst för Dylans tidiga spelningar där, säger Klara Söderberg och tillägger:

– Vår lillebror, som är åtta, ska hänga med oss på den konserten, han älskar Bob Dylan – och Kiss.

Bokade över hela världen

Johanna och Klara Söderberg spelar i morgon på Webster Hall i New York, skriver på nya låtar, ­lyssnar på Patsy Cline, Nina Simone, Dylan LeBlanc och Father John Misty, tittar på ”Midnight cowboy”, bor kvar i föräldra­hemmet i Svedmyra – ”man vill ju vara med sin familj när man är hemma och är ”lite besatta” av countryrockpionjären Gram Parsons.

Genombrottet kom 2008 med en Fleet Foxes-cover utlagd på Youtube som nu har haft 2,9 miljoner visningar. Det världsberömda Seattlebandets sångare svarade med att hylla dem i kommentators­fältet: ”Such harmonies, so good, what an honor.”

First Aid Kit är bokade fram till januari 2013 för ett antal ännu hemliga spelningar

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.