Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Folkfest när DN bjöd på ljuv musik

Det är klart att det regnar lite. Men konsertbesökarna vid Sjöhistoriska museet är luttrade, och det hinner inte falla många droppar förrän publiken ser ut som en prunkande parasollrabatt i alla tänkbara färger. Regnponchon är det vanligaste regnplagget, medan hundarna börjar se alltmer slokörade ut.

Men regnet försvinner lagom till dess DN:s marknadschef Johan Otelius leder Musikkrysstävlingen, paraplyerna fäller ihop sig och konsertbesökarna återgår förnöjt till sitt picknickande. En alltmer förtvivlad hund ser sin matte äta hela DN-bakelsen alldeles själv, utan att bjuda.

Det vimlar av folk, entusiastiska musiklyssnare i alla åldrar. Barn­familjerna kom tidigast, och många har tillbringat en lång och svettig stund i musiktältet där man kunde få provspela både tromboner och cello, fioler och trumpeter. Ibland har vuxna armar fått hjälpa till för att nå trombonens yttre lägen och hålla ordning på en cello som är större än den unga cellisten själv.

DN-konserten med Kungliga filharmonikerna är en minifestival för dem som uppskattar klassisk musik, och det är många. Fältet framför Sjöhistoriska museet är fullt med folk trots att vädret inte är det allra bästa.

Det blandade musikprogrammet tilltalar de flesta, med såväl Gershwins ”Summertime” som Wagners ”Dich, teure Halle” ur ”Tannhäuser” och delar av Stefan Nilssons musik till teveserien ”Skärgårdsdoktorn”. Men å andra sidan verkar Kungliga filharmonikerna göra all musik extra imponerande.

– Riktigt bra ljudkvalitet, framhåller flera besökare nöjt.

Publiken sjunger entusiastiskt allsång i ”Ta mig till havet”. Konferencieren Samuel Fröler sjunger till allas oro en stump själv (fast det gick bra), och käbblar vänskapligt med sopranen Malin Byström som påminner om ett ovanligt stiligt Mumintroll med sin höggravida mage.

Filharmonikerna spelar så vackert att solen tittar fram ur molnen och två förvånade joggare stannar upp på sin runda. Lyssnande båtar fylkas i kanalen utanför.

Givetvis tar konserten slut alldeles för fort, trots att det blev inte mindre än två extranummer.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.