Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

”Fröding är som en fet säng”

”Infruset”, som släpps den 31 oktober, är första skivan på svenska för Björn Dixgård och Gustaf Norén i Mando Diao. Men de arbetar redan med nästa album som får engelska texter.
”Infruset”, som släpps den 31 oktober, är första skivan på svenska för Björn Dixgård och Gustaf Norén i Mando Diao. Men de arbetar redan med nästa album som får engelska texter. Foto: Anna-Lena Mattsson
Mando Diao sänker volymen – och sjunger på svenska. På nya albumet ”Infruset” har Borlängerockarna satt musik till Gustaf Frödings dikter. DN pratar poetiska beats, reggae och Cornelis med bandets frontmän.
 

Fröding som rock ... man hör redan stilpoliserna fnysa. Men för Mando Diao är det alls inget långsökt projekt. Texter av den sköre protomodernisten från Karlstad fanns i deras föräldrars bokhyllor. Både Gustaf Norén och Björn Dixgård läste Frödings folkloristiska lyrik i skolan. Och som alla ”proggens barn” uppfostrades de dessutom till att våga.

– Vi är ju lärda att har man lust att uttrycka sig har man rätt att göra det hur fan man vill. Våra föräldrar läste inte bara sagor för oss utan också Slas och Astrid Lindgrens böcker om tunga ämnen som svartsjuka och död och spelade Cornelisskivor, säger Norén. Dixgård delar den synen.

– Vi har inget finrum för vad vi gillar. Jag håller Lil Wayne lika högt som Gustaf Fröding, sammanfattar han.

Fröet till ”Infruset” sattes förra året av en kompis som arbetar på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala och som behövde musik till en virtuell Frödingutställning. Uppdraget gav mersmak. Ju mer Fröding de läste, desto tydligare såg de hur musikaliskt han skrev, en sen 1800-talspoet med talang för beats.

– Speciellt de här nästan dadaistiska dikterna ”stå, grå, stå, grå, stå, grå”, exemplifierar Norén med dikten Gråbergssång ur diktsviten ”Mattoidens sånger”. Räknar man å:na i den så stämmer det som en bluesrytm, jag fattar inte hur han bar sig åt. Och Cornelis gjorde ju också just blues av Frödings dikter.

De ser fler likheter mellan särlingen Fröding och Cornelis Vreeswijks liv och gärning.

– Man förstår att Cornelis tyckte om Fröding. Han umgicks också med många utanför samhället. Han levde på så mycket det gick på alla håll och kanter, men fick antagligen just därför också ur sig väldigt mycket. Jag tror inte att det går annars, säger Björn Dixgård nedsjunken i en soffa i bandets Stuga där vi ses – en källarlokal på Norrmalm inklätt i skivor, böcker och instrument.

– Jag har alltid älskat de här människorna som har för mycket känslor i kroppen, nickar Norén och påminner om Lee Scratch Perry och hans själfulla reggae. Människor som har det mjuka och känslosamma i sig är inte anpassade för samhället, tror jag. De har för mycket känslor i kroppen, det gällde både Cornelis och Fröding.

Skivan spelades in på sex dagar i bandets studio vid Västerdalälven i +600 personer stora Dala-Floda. Producenten Björn Olsson (Håkan Hellström, Joel Alme, Soundtrack of our lives) var med och gallrade i idéflödet och rattade fram en ljudbild som tangerar både Serge Gainsbourg, CSN&Y, John Holm och stråkiga soulballader.

– Det är genomgående långsam musik på ”Infruset”. Nästan allt vi lyssnar på nu är långsamt, från chopped & screwed-hiphop till Neil Youngs Crazy Horse. Musik som är lugnande i tider när folk har fem Twitterkonton var. Jag hoppas att skivan kan funka som ett varmt bad, säger Gustaf Norén och påpekar att den är varken cool eller ocool.

– Så det är rätt bra för hipsters för de kan lyssna på den utan att behöva bli besvärade av vad den är för något. Den kan bli ett varmt bad för dem också.

Mando Diao har gjort fem studioalbum som sålts i 1,5 miljoner exemplar och spelat mer än 1 000 konserter. Deras videor har dessutom setts 6 miljoner gånger på Youtube, men de har aldrig tidigare sjungit på svenska.

Hur känns det att byta språk?

– Skönt, helt naturligt. Att sjunga Frödingtexter på svenska är som att lägga sig i en fet Hästensäng med duntäcke och ta det lugnt. Men engelskan är en stor del av oss som band för vi började ju med att lyssna på engelskspråkiga artister som Bob Marley. Vi ville bli rockstjärnor på engelska. Den musik som sjöngs på svenska var ju progg, sådan som våra föräldrar lyssnade på, säger han och understryker att ”Infruset” ändå är ett engångsprojekt. De ska varken spela in egna svenska låttexter eller ”några Boye-, Ferlin- eller Dan Andersson-tolkningar” fram-över.

Mando Diao arbetar i stället med sitt nästa album, på engelska. Fem låtar är inspelade. De gör åter det som de ser som sin styrka: att ”frasera och skapa melodier av ingenting”.

– Att göra melodier är det som vi älskar. Spelandet. Den delen av oss som står framför spegeln och leker Michael Jackson är fortfarande jätte jätteviktig, vi växte aldrig upp, för vårt lekande blev plötsligt verklighet. Jag vill fortsätta att leka rockstjärna och ta fram ungen i mig.

Konsert direktsänds på sexton biografer

Mando Diao är Björn Dixgård (sång, gitarr), Gustaf Norén (sång, gitarr), Carl-Johan ”C-J” Fogelklou (bas) och Mats Björke (klaviatur). Norén och Dixgård växte upp i Borlänge. Just nu lyssnar de på ”Get free” av Major Lazer, den svenska rapparen Linda Pira, Minnesota-DJ:n Vaski och Linton Kwesi Johnson. De rekommenderar musikdokumentären ”Marley” av Kevin Mcdonald respektive Gustaf Frödings ”Dikter från hospitalet”

Den 28 oktober direktsänds en livekonsert med Mando Diao på sexton svenska biografer och Folkets hus – i Stockholm på Bio Rio – ihop med en ny dokumentär. Bandet spelar då hela Frödingalbumet. Mer info: www.fhp.nu/.

Om omslaget till ”Infruset” som är Mando Diaos version av den berömda nakenbilden på Fröding, Verner von Heidenstam och Albert Engström: ”Vi ville porträttera Fröding när han mådde som bäst, jag tror att han gjorde det när den bilden togs, att han kände sig lite mer som del av en klick. Han litade nog aldrig på sin storhet”, säger Dixgård.

Mando Diaos hiphoppiga sidoprojekt Caligola ihop med The Salazar Brothers och Natty Silver lever vidare. Nästa singel är en cover på Linton Kwesi Johnsons ”Fite dem back”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.