Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Glenn Frey från Eagles död

Foto: Ralph Freso/AP

Musikerkollegor, författare, filmstjärnor och komiker. En hel nöjesindustri sörjer nu Eagles-grundaren Glenn Freys bortgång. ”Tack för soundtracket till mitt liv”, skriver skådespelarna Melissa Gilbert och Rob Lowe på Twitter.

Glenn Frey, som låg bakom flera av världens mest spelade låtar, är död. 1971 grundade Glenn Frey det amerikanska rockbandet Eagles som blev en enorm framgångssaga med monsterhitar som "Best of my love", ”One of these nights” och framför allt ”Hotel California”. Två av gruppens album, ”Their greatest hits” och ”Hotel California”, är bland de mest sålda mest sålda någonsin i USA.

På grund av osämja valde gruppen 1980 att gå skilda vägar, men har sedan dess återförenats ett antal gånger och 2011 uppträdde gruppen på Norrporten Arena i Sundsvall. Beskedet om Freys bortgång bekräftades sent på måndagskvällen av hans familj och bandkolleger och möttes av stor sorg i musikvärlden. 

Till Rolling Stone sa Freys bandkollega Don Henley: ”Jag är inte säker på om jag tror på ödet, men jag vet att mitt liv förändrades för evigt när våra vägar korsades 1970, och så småningom påverkade livet för miljoner människor världen över”.

Under natten har stjärnorna vänt sig till sociala medier för att ventilera sin sorg och sina minnen.

Komikern och skådespelaren Steve Martin, chockades av dödsbeskedet: ”Min vän sedan de tidiga dagarna, och en viktig medlem av Eagles, är död. Vi älskar dig, Glenn”, skriver han på Twitter.

Även countrystjärnan Brad Paisley uttryckte sorg och chock, och passade även på att tacka för Freys musikaliska gärning: ”Tack för all musik som banade väg för så många andra”, twittrade han och fick medhåll av skräckförfattaren Stephen King: ”Fantastisk låtskrivare, fantastisk musiker, fantastisk talang”.

Musiker som Nils Lofgren, Meat Loaf, Brian Wilson och Toby Keith uttryckte också sin bestörtning på nätet, och One Direction-stjärnan Niall Horan citerade Eagles-låten ”No more cloudy days” från 2007.

Mötley Crüe-basisten Nikki Sixx gav en känga till döden i sin tweet, där han syftade på alla de musiker som gått bort den senaste tiden, som Lemmy Kilmister och David Bowie: ”Vila i frid, Glenn Frey. Tack för alla låtar och kraftfulla texter. Jesus, kan liemannen vänligen ta en paus nu?”, skrev han.

1980-talsstjärnorna och skådespelarna Melissa Gilbert och Rob Lowe twittrade båda vad en hel generation förmodligen känner inför Freys död: ”Tack för soundtracket till mitt liv.” 

Glenn Frey blev 67 år gammal. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.