Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Gratisfestivaler om övergreppen: Vi har inga problem hos oss

We are Sthlm-festivalen i Kungsträdgården 2015.
We are Sthlm-festivalen i Kungsträdgården 2015. Foto: Anna-Lena Wejderman

Rapporter om omfattande övergrepp på Stockholmsfestivalen We are Sthlm har väckt stor debatt. Men problemet känns inte igen när DN gör en rundringning till andra arrangörer för svenska gratisfestivaler.

Övergreppen på gratisfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården, som riktar sig till barn och ungdomar, har väckt en stor debatt om sexuellt våld mot unga kvinnor.

Men problemet känns inte igen när DN ringer runt och talar med flera arrangörer för andra gratisfestivaler runt om i Sverige. Mikael Winblad är säkerhetssamordnare på Malmöfestivalen, Nordens största gratisfestival som i fjol hade 1,4 miljoner besökare. Han uppger att det inte har förekommit några brott av sexuell karaktär de senaste åren.

– Vi har dagliga avstämningar med polisen de dagar festivalen pågår. Det har inte inkommit några rapporter alls av den här typen vad jag kan minnas.

Hur skiljer ni er från We are Sthlm?

– Det är väldigt svårt att svara på. Vi har ett nära samarbete med både polis och andra ungdomsorganisationer som är på plats. Under större konserter har vi vakter som håller koll på publiken från ett utkikstorn. Vi har även personer längst fram i scendiket. Ingen av dessa personer har sett något, i så fall skulle de ha rapporterat det.

Winblad säger att det inte ingår i säkerhetsrutinerna att aktivt uppmana kvinnor att ta kontakt med polisen om de känner sig utsatta. Men festivalen försöker få in fler kvinnliga värdar, i den mån det går, som kan vara ute bland ungdomarna, säger han.

Kommer ni att vidta några åtgärder för att förbättra säkerheten inför kommande års festival?

– Det är något vi i så fall får diskutera framöver, säger Winblad.

Nils Andrén är festivalgeneral för Trästockfestivalen i Skellefteå som årligen drar 25.000 besökare. Han säger att sexualbrott är sällsynta under festivalen och inget som utmärker sig i statistiken.

– Jag tror att det beror på att vi har stor spridning i ålder. Både farmor och barnbarnen är här. Det gör att det blir en annan stämning.

Han säger att festivalen ändå kan komma att se över sina säkerhetsrutiner inför sommarens arrangemang.

– Det är viktigt att vi tar tydlig ställning som festival. Vi kommer att titta på hur vi kan uppmuntra unga kvinnor att anmäla direkt om de blir utsatta. Men det är lika viktigt att vi har bra rutiner för att på bästa sätt hantera incidenter och för att förebygga att det inträffar. Tyvärr tror jag att beteendet är lika vanligt på festivaler som under en vanlig utekväll eller på stan.

Inte heller Jonas Arlmark, som är säkerhetsansvarig på Göteborgs kulturkalas, har märkt av några tendenser. Festivalen hade 1,3 miljoner besök i fjol och var, enligt Arlmark, ”förskonad från brottslighet”.

– Brotten minskar faktiskt under kulturkalaset, jämfört med under en vanlig sommarvecka. Så både vi och polisen är väldigt nöjda över att festivalen tycks ha en lugnande effekt.

Arlmark säger att de få brott som rapporteras in snarare handlar om stölder och rån.

– Det är klart att det har varit en och annan rapport om sexuellt ofredande, men aldrig så där uttänkt eller utstuderat som jag uppfattar att problemen i Stockholm har varit.

Varför i Kungsträdgården och inte hos er?

– Det är svårt att svara på. Det handlar om värdegrundsarbete, att förändra normer. Jag tror att debatten som uppstått är positiv. Tjejer inser förhoppningsvis att så här får det inte gå till, säger Arlmark som är övertygad om att han och hans kollegor kommer att vara extra uppmärksamma under kommande års festival.

– Vi har kanske tidigare främst sett slagsmål och fylla. Nu kommer vi att börja titta efter andra saker, hur människor beter sig mot varandra.

Läs mer om övergreppen

I två år har killgäng ofredat flickor vid Europas största ungdomsfestival We are Sthlm. I polisens officiella version utåt förlöpte festivalen lugnt – men DN:s granskning visar att interna larmrapporter har tystats ned.

Anna, 15, var en av de tusentals ungdomar som besökte festivalen i somras. ”Direkt när man kom ut i folkhavet började de att tafsa”, säger hon.

Vi måste gå till botten med det här”, säger rikspolischef Dan Eliasson vid en presskonferens med anledning av händelsen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.