Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 22:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/grattis-abba-40-ar/

MUSIK

Grattis Abba, 40 år!

Bild 1 av 16 Ring Ring. Låten som Abba tävlade med i melodifestivalen 1973 och som älskades av tittarna, men som dömdes ut av en expertjury. När den senare gavs ut på skiva slog den rekord på Kvällstoppen.
Foto: Bengt H Malmqvist/Rochshot
Bild 2 av 16 Kändisparet nummer ett 1969 – ­Agnetha och Björn var mäkta populära i vecko­pressen. Till höger syns Agnethas pappa Ingvar Fältskog.
Foto: Jan Holmlund/TT
Bild 3 av 16 Frida och Benny träffades för första gången på Melodifestivalen 1969. Båda hade barn sedan tidigare. Här syns det nyblivna paret ett år senare på Hamburger Börs.
Foto: Björn Gullander/TT
Bild 4 av 16 ”Sverige för ­Kristus”. Det blivande Abba uppträder 1971 tillsammans med Frälsningsarméns ­musikkår i Göteborg. De sjöng Björns och Bennys hit ”Hej gamle man!” som handlade om en ­frälsningssoldat.
Foto: Bror Augustsson
Bild 5 av 16 Hemma hos Agnetha och Björn. Efter att kändisparet gift sig 1971 flyttade de ihop i en lägenhet på Lilla Essingen i Stockholm.
Foto: KG Kristoffersson/Sjöberg bild
Bild 6 av 16 1972 flyttade de båda paren ut till radhus i Vallentuna för att leva vanliga familjeliv. Benny och Frida visar upp sitt hem med tidstypisk inredning.
Foto: Lars Falck
Bild 7 av 16 Genombrottet i Eurovision. 1974 vann Abba med ”Waterloo” i Brighton. Händelsen förändrade både Eurovision song contest och Abbornas liv i grunden. Efter det ville alla se ut och låta som den svenska gruppen.
Foto: REX Features/IBL
Bild 8 av 16 ”The way old friends do”. Konserterna på turnén 1979 avslutades alltid med att abborna gick upp på scenen och sjöng ”The way old friends do” utan kompmusiker. Benny spelade dragspel.
Foto: Anders Hanser
Bild 9 av 16 Låtskrivarkällare. I källaren till Benny och Fridas hus på Lidingö skrevs många av -låtarna. På Bennys synth står en askkopp som han fick av borgmästaren i Waterloo.
Foto: Christopher Little
Bild 10 av 16 Agnetha och Björn under Vallentuna-åren. Björn ristar in en kärlekshälsning till Agnetha i ett träd som många fans har letat efter sedan dess.
Foto: Wolfgang ”Bubi” Heilemann
Bild 11 av 16 Världsturnépremiär i snöstorm. Turnén 1977 inleddes i Norge. Efter konserten bjöds abborna på slädtur – trots snöovädret.
Foto: Charles Hammarsten
Bild 12 av 16 Dancing Queens. Koreografen Graham Tainton sätter de -karaktäristiska Agnetha och Frida-rörelserna som sedan kom att kopieras av småflickor världen över.
Foto: Roger Tillberg
Bild 13 av 16 ”Skilsmässobilden”. Den arrangerade promotionbilden för albumet ”Greatest hits” ansågs förebåda hur de första av kärleksparen, Agnetha och Björn, glider isär.
Foto: Bengt H Malmqvist/Rockshot
Bild 14 av 16 Sista framträdandet. ”The Late, Late Breakfast Show”, London, 11 december 1982. Abba gjorde sitt sista framträdande i TV.
Foto: Anders Hanser
Bild 15 av 16 Sista inspelningen 1982. Benny ligger på golvet i Polarstudion och lyssnar på den sista låten som Abba spelade in; ”The day before you came”.
Foto: Anders Hanser
Bild 16 av 16 Abborna i dag: Agnetha Fältskog släppte ett soloalbum 2013, Björn Ulveaus och Benny Andersson är fortfarande ett team och skrev nyligen musikalen ”Hjälp sökes”, Frida sjöng senast på ett album av Jojje Wadenius 2010; ”Morning has broken”.
Foto: Bengt Wanselius/Jeppe Wikström/Jesper Frisk

Nästa söndag är det 40 år sedan Sveriges mest framgångsrika band någonsin vann Eurovision i Brighton. Kulturmagasinet berättar i dag den fantastiska sagan om Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid genom ett antal unika bilder, hämtade från ”ABBA – The Photo Book”.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in