Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 05:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/grungen-forandrade-90-talet/

MUSIK

Grungen förändrade 90-talet

Bild 1 av 7 I oktober 1991 ­hoppade Nirvana i en pool i Los Angeles, strax efter släppet av ”Nevermind?”, skivan som gjorde trion till portalfigurer för musikstilen ­grunge, som är ett slanguttryck för ”smutsigt” och ”skitigt”.
Foto: SIPA/TT
Bild 2 av 7 Kurt Cobain i december 1993, under Nirvanas konsert på Pier 48 i Seattle, Washington. Konserten filmades av MTV som en del av deras program ”Live and Loud”.
Foto: Robert Sorbo/AP
Bild 3 av 7 Kurt Cobain och ­Jonathan Poneman från Sub Pop på Europaturnén 1989.
Foto: Bruce Pavitt
Bild 4 av 7 I boken beskriver Bruce Pavitt hur överväldigande det var för ett gäng ungdomar från en ­liten skogsindustristad i nordvästra USA att komma till Europas huvudstäder. I Rom serverades de sallad med hyvlad ­fänkål, och förundrades över hur märkligt det ­smakade.
Foto: Bruce Pavitt
Bild 5 av 7 Krist Novoselic stod beredd med basen som baseballträ och krossade Kurt Cobains gitarr som avslutning på Europaturnén 1989.
Foto: Steve Double
Bild 6 av 7 Courtney Love och Kurt Cobain med ­dottern Frances Bean på MTV video music awards 1993.
Foto: Marcel Noecker/Corbis
Bild 7 av 7 Nirvanas första Europa­turné bestod av 37 spelningar på 42 ­dagar. När Sub Pop mötte upp bandet i Rom var Kurt Cobain slutkörd och ville lägga ner bandet. Medan de andra medlemmarna körde till nästa spelning ordnade skiv­bolaget en extra ledig dag i Rom för sightseeing och vila. Bland annat besökte de Collosseum, Peterskyrkan och Sixtinska kapellet, och Cobain beslöt sig för att slutföra turnén.
Foto: Bruce Pavitt

När Kurt Cobain tog sitt liv för exakt 20 år sedan gick den sista ­luften ur grungen. Ika Johannesson går till botten med en ­rockgenre som påverkade 90-talet radikalt – musiken, modet och attityden – och förutspår en ny grungeinspirerad revolution.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in