Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Hans hitmusik gör revolution mot normerna i samhället

Elias fotograferad på Södermalm i Stockholm.
Elias fotograferad på Södermalm i Stockholm. Foto: Paul Hansen

Med låten ”Revolution” är Elias Sahlin, 19, vårens stora genombrott i svensk musik. DN träffade en artist som protesterar mot nationalismen, patriarkatet och samhällets normer.

Elias, som hans artistnamn rätt och slätt lyder, slänger en blick, förbi kaféets uteservering, mot byggnaden på andra sidan gatan. Han bor där, tillsammans med bror och mamma. I lägenheten, för ett år sedan, spelade han på mammans gitarr. Först hittade han en slinga:” Let’s start a revolution... ”. Sedan en vers: ”The city is on fire but it’s beautiful.”

Där och då satte han grunden till låten ”Revolution”. Debutsingeln som har blivit Elias stora genombrott. Han kommer med en fullfjädrad soulröst ovanpå en elektronisk, organisk ljudbild. Det låter mäktigt.

”Gudabenådad och begåvad!”, utbrast Jonas Gardell på Twitter. Musikfestivalerna stod på kö: Roskilde ringde upp och bokade. Så även brittiska The Great Escape.

– ”Revolution” är en låt om att bryta mot normer. Jag hatar normer. Jag försöker beskriva det vackra i att bryta upp från något gammalt och förlegat. Den har en politisk sida. Men jag vill inte skriva någon på näsan. Alla får bilda sig en egen uppfattning om vad låten och texten innebär. Det kan vara en kärlekssång.

När drabbades du av ilskan mot normer?

– Jag kommer från en vänsterfamilj. Min morsa sjöng progglåtar och gamla kamplåtar för mig istället för vaggvisor. Hon predikade om människors rättigheter. Ju äldre jag blev desto har jag engagerat mig. Jag har blockerat sverigedemokrater från att komma in på skolor. Det finns mycket som är skit i samhällets strukturer. Patriarkatet, till exempel, ingen gynnas av det.

Elias är uppvuxen på Södermalm i Stockholm. Sången kom tidigt. ”Jag gick och skrek på gatorna och sådär när jag liten”, berättar han. Som trettonåring drog sångerskorna Sabina Ddumba och Melinda de Lange med honom till Tensta Gospel Choir.

– Jag var yngst av alla och livrädd inför att stå på scen. I Tensta tvingades jag sjunga inför alla äldre. Jag pissade ju på mig, men det var fett lärorikt. Det var där jag kände att det var min grej.

Vad lärde du dig i gospelkören?

– Där fick vi inga textpapper eller noter. Körledaren sjöng en fras, vi sjöng efter och på så sätt byggdes en låt. De formade inte våra röster. Jag tror det är farligt när man säger vad som är rätt och fel. Man ska sjunga saker med ärlighet. Jag blev inspirerad av att hitta min egen röst.

Under de här åren spelade du en del punk, hur kom det sig?

– Den fanns kvar sedan jag var liten. Jag lyssnade mycket på band som Nationalteatern och Imperiet. Jag gillar skräniga och politiska saker. Men jag har väl aldrig varit en punkare. Jag har haft fett svårt att kategorisera in mig själv i olika genrer.

När hittade du till soulmusiken?

– Den har kommit de senaste åren. Sedan jag började gymnasiet, men också i Tensta. Jag lärde nya människor och fick höra den elektroniska sidan av musiken. Jag inspirerades mycket av FKA Twigs. Samtidigt har både Sadboys och Yung Lean gått i samma skola som mig och hängt i samma kretsar. På så sätt har jag mött en annan sida av musiken.

Elias går tredje gymnasieåret på Södra Latins musiklinje. Motivationen till studierna är ickeexisterande. Han är inte där så mycket. Dagen vi träffas har Elias hängt med vän och lyssnat på plattor i en skivaffär.

– Skolan har aldrig varit min grej. Jag kommer inte fixa det. Om jag vill bli ekonom en dag så får jag plugga på komvux. Jag har jobbat dag och natt den senaste tiden med att göra musik. Man blir så sjukt utpumpad.

Är det ett otillåtande samhälle du har växt upp i, ett samhälle som du inte orkar anpassa dig till?

– Det är alltid svårt att växa upp, det är en svår grej för alla att göra. Mycket har blivit bättre i samhället, men samtidigt finns också alla måsten och förutbestämda vägar kvar. Det är lätt att känna sig som en outsider. Jag har längtat efter den dagen då folk slutar bry sig om vad andra människor gör.

Efter succén med ”Revolution” framträder Elias som uppvärmningsakt till Seinabo Sey i Stockholm under helgen. I höst släpps hans ep.

– Musikaliskt kommer de nya låtarna att likna ”Revolution”, men det blir mer elektroniska referenser. Jag gillar att experimentera, att göra det som ingen väntar sig. Jag vill slå ihop en massa saker jag älskar och se hur långt det bär.

Se videon till ”Revolution” här:

Elias om videon:

– Den nya videon är en ”lyric”-video där några av mina polare är med. De sjunger samma sak som jag. Det blir olika ansikten som sjunger texten - man vet nästan inte vem av dem som är jag. Det kändes fint att se andra människor som betyder mycket för mig sjunga.

Fakta

Namn: Elias Björn Sahlin

Ålder: 19 år

Bor: Södermalm, Stockholm

Familj: Mamma, pappa och två bröder

Bakgrund: Började som 13-åring i Tensta Gospel Choir. Släppte våren 2015 debutsingeln "Revolution".

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.