Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

”Happy birthday” kan sjungas gratis

En av världens mest kända sånger, ”Happy birthday to you”, tillhör alla och kan spelas och sjungas utan licens. Det har en domstol i USA slagit fast.

”Happy birthday to you” skrevs 1893 av två amerikanska systrar under titeln ”Good morning to all”, men med tiden ändrades texten till den i dag mera kända varianten av födelsedagshyllning.

När så Warner/Chappell Music köpte den och en rad andra sånger 1988 började man också ta betalt av den som ville använda sången i olika kommersiella sammanhang, som i filmer.

Den som ville sjunga den för en årfyllande familjemedlem eller vän har dock alltid kunna göra det utan hot om stämning.

Men rätten till sången har ifrågasatts och 2013 stämde en grupp filmare bolaget för att få använda sången utan att betala för den. Och nu har filmarna fått rätt, skriver Los Angeles Times.

Warner/Chappell Music måste därmed betala tillbaka 112 miljoner kronor till dem som betalat dem licensavgifter för att få använda sången.

Domstolen konstaterar att ”Happy birthday to you” tillhör alla och kan användas gratis i alla sammanhang.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.