Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Hela livet är en schlager

Jens Johansson är ordförande i Melodifestivalklubben.
Jens Johansson är ordförande i Melodifestivalklubben.
För en del pågår Melodifestivalen året om. Jens Johansson är ordförande i Melodifestivalklubben. DN.se ringde upp honom för att kolla vad de egentligen gör.

Vad gör melodifestivalklubben?

– Vi i Melodifestivalklubben brukar säga att för oss är det melodifestival året runt. Minst två gånger om året arrangerar någon av våra lokala samordnare träffar dit så många av våra ungefär 430 medlemmar som kan åker. Varje tillställning har ett tema, i höstas till exempel var det tema Norge, eftersom det är där Eurovision song contest går i år. Då tittade vi på alla Norges bidrag genom tiderna och röstade fram det bästa.

Vilken var favoriten?

Det var otroligt jämnt, men till slut vann faktiskt Alexander Rybaks ”Fairytale” över Maria Haukaas bidrag ”Hold on, be strong” från 2008.

Vad händer under de sex festivalveckorna då?

– Vi har några pressackrediterade medlemmar som tagit ledigt från sina jobb och rapporterar direkt från tävlingarna. De skriver artiklar och blogginlägg på vår hemsida. Och så ordnar vi en stor fest på den svenska finaldagen. Partyt drar igång redan på eftermiddagen och tar fart igen när alla kommit tillbaka från Globen. Vi brukar alltid bjuda in medlemmar från andra melodifestivalklubbar runt om i Europa och ha en gästartist.

Hur mycket nördkunskap besitter ni i klubben?

Många tror att man måste kunna massor om Melodifestivalen för att bli medlem, men det enda kravet är att man tycker att schlager är kul. Fast det är klart, det finns vissa som ser direkt att textförfattaren till det estniska bidraget är samma kille som stod i norska kören 1988. Det är så man gapar vad folk kan.

Vad är dina prognos inför Melodifestivalen 2010?

– Det känns väldigt lovande. Det verkar finnas mycket nytänkande bakom startfältet, med många orutinerade artister. Visst hör det till att några ska vara gamla i gemet, men de senaste åren har det liksom bara varit Linda Bengtzing, BWO och Shirley Clamp.

Årets programledartrio är också som ett spännande inslag. Måns som har varit med och tävlat själv flera gånger, Christine med sin humor och, hallå, Dolph Lundgren! Var hittade de honom? Det finns liksom något för alla i den gruppen.

Vad är det bästa som kan hända under en tävlingskväll?

– En riktigt rafflande omröstning där det inte riktigt går som förväntat. Som i finalen förra året när Måns Zelmerlöw låg riktigt bra till när juryn delat ut sina poäng, men sedan bara blev sexa när svenska folket sagt sitt.

Vilket är ditt bästa festivalminne?

– Jag måste svara som alla andra; När Carola slog igenom med främling 1983. Då var jag tio år och det är mitt första riktigt starka schlagerminne.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.