Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

”Hellre primalskrik än fint polerat”

Foto: Anna-Lena Wejderman

Seinabo Sey har hyllats världen över för sin debutsingel ”Younger”, som tog två år att göra och har sitt ursprung i en ångestattack. På lördag uppträder hon på P 3 Guld-galan.

Seinabo Seys låt ”Younger” släpptes i slutet av november, och få av årets svenska låtar har fått ett så massivt positivt mottagande. ”Bland det bästa vi har hört från Sverige i år”, skrev SVT:s sajt PSL. ”Kan mycket väl vara höstens bästa låt”, skrev Nöjesguiden, och brittiska Guardian älskade produktionen men framför allt ”den fantastiska rösten”. Låten har just nu högsta rotation på P 3, och i december toppade ”Younger” musikbloggsammanställningsverktyget Hype machines lista över mest ombloggade låtar världen över.

Seinabo Sey sitter på ett kafé i Stockholm och dricker grönt te när jag frågar om hon visste att låten skulle bli en succé. Hon skrattar bara.

– Nej, jag är fortfarande chockad. Jag tänkte att det skulle gå åt helvete. Jag hade gått runt med den här låten i två år och folk sade till mig att det var ”låtarnas låt”, det fanns så mycket förväntningar att det kändes rimligare att det inte skulle funka. Folk är galna, man kan inte hänga upp så mycket på en enda låt!

Två år tog det att göra klart den. Och innan dess drygt tjugo år för Seinabo Sey att komma fram till exakt vad hon vill göra och hur hon vill låta. Historien börjar i Halmstad där Sey växte upp omgiven av musik. Hennes pappa Maudo Sey var musiker och känd särskilt i Gambia, och när hon var liten sjöng de mycket tillsammans.

– Jag är uppvuxen på reggae. Vi brukade sitta vid köksbordet och sjunga ur reklambladen ibland och hittade på melodier: ”Nio och nittioooooo ...”

Själv älskade hon Destiny's Child och Alicia Keys. Som nioåring fick hon egentligen inte vara uppe sent och titta på MTV, men gjorde det ändå och blev besatt av att sjunga med och härma.

– Jag gillade att Destiny's Child sjöng så snabbt och såg så coola ut. Jag var den enda bruna människan i min klass, och det var så häftigt att se en massa bruna tjejer springa runt. Det var en samhörighetsgrej. Jag kommer ihåg när Alicia Keys var på tv och någon kompis sade att hon är vit. Jag bara: ”Nej! Hon är brun, det ser du väl!” De blev som de storasystrar jag inte riktigt hade.

Men att hon själv skulle följa i pappans fotspår, eller bli som Alicia och Beyoncé, var inte självklart. När hon först började i gymnasiet valde hon IB-programmet.

– Jag hade någon sorts akademikerdrömmar och ville plugga på Yale som hon i ”Gilmore girls”. Jag hade flummiga föräldrar och tänkte att jag skulle bli motsatsen, ha en stabil ekonomi. Det funkade väl så där ...

Efter en månad bytte hon till soullinjen på Fryshuset och flyttade ensam till Stockholm, trots att hon var livrädd för att stå på scenen och fortfarande inte riktigt vågade tro att hon skulle bli artist. Sedan dess har Seinabo Sey fortsatt med musiken. I tjugoårsåldern började hon sjunga och turnera med Maskinen och Oskar Linnros, och hon har gäst- sjungit på ett gäng låtar med bland andra Stor och Linda Pira. Och så började Seinabo Sey jobba med producenten Magnus Lidehäll. Ett långsamt och noggrant samarbete ledde till slut fram till ”Younger”. Låten är hypnotiskt perfekt uppbyggd och växer från minimalistisk soulballad till stor och dunkande stråkdränkt pop, med Seinabo Seys tjocka och mörka och precisa röst som drivande motor.

Minns du vad som inspirerade låten?

– Jag satt och hade ångest över min icke-existerande musikkarriär. Den handlar om att jag inte blir yngre, så fucking gör någonting då!

Du är 23 nu. Då var du 21 ...

– Jag hade panik redan när jag tog studenten! Jag kände att jag aldrig blev bättre på något. Det var väl lite hälsosam åldersnoja.

Jag läste att du gillar tv-serien ”American horror story”. Det fick mig att tänka på att det finns något lite skräckigt i ”Younger”.

– Ja, den är lite kall. Orgeln är spöklik. Man väntar sig att det ska vara en varm soullåt, men så är det inte. Jag gillar när det låter som folkmusik, som primalskrik snarare än fint och polerat. Det är kanske därför det tagit så lång tid för mig, för att jag måste komma fram till vilken röst jag vill använda.

Just nu arbetar Seinabo Sey med sitt första album som ska komma under 2014. På lördag gör hon sitt första stora tv-framträdande på P 3 Guld-galan. Scenskräcken hon hade som tonåring är helt borta, och att sjunga live är numera det bästa hon vet.

– Jag jagar en känsla. Det är nästan som om man flyger. Två tre gånger har jag fått till det. Man står där, inne i musiken, och har makt att göra vad man vill med den. Det är ett totallugn som är magiskt.

Fakta. Seinabo Sey

Seinabo Sey är 23 år gammal. Hon växte upp i Halmstad men bor numera i Stockholm.

Hon har tidigare sjungit och turnerat tillsammans med bland andra Oskar Linnros och Maskinen, och haft duon Def Chronic tillsammans med Frank Nobel. Hon har också gästat på låtar med Linda Pira och Stor.

I november förra året släpptes hennes första solosingel ”Younger”. Just nu arbetar hon på sitt debutalbum som kommer att släppas under 2014. På lördag uppträder hon på P 3 Guld-galan som sänds i P 3 och SVT.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.