Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Hemlig handuppräckning spikar schlagerns startfält

Popballaderna och klubbmusiken dominerar bland årets bidrag till Melodifestivalen. DN har som första tidning fått följa juryns arbete bakom kulisserna.

Inspelningen är proffsig. Sångerskan skulle kunna vara en yngre Jill Johnsson som sjunger house. Fyra lite sammanbitna ansikten tittar ned i bordet framför sig och lyssnar.

– Det här är lite för mycket av sånt vi redan hört, något slags klubblåt som är en duett. Men refrängen är bra. För min del blir det nej, säger en man i 30-årsåldern där vi sitter i ett fönsterlöst rum med gammalgul färg på väggarna och en slagborr i rummet intill som ibland ackompanjerar lyssningen.

De andra säger också nej. Tillsammans är de fyra medlemmar i juryn som ska plocka ut inskickade bidrag till Melodifestivalen 2012. En tjej i 20-årsåldern går på musikgymnasium. En kille, också han i 20-årsåldern, har pluggat tv-produktion i fem år och tjatat till sig en plats i juryn. Ytterligare en kille i samma ålder jobbar med tv och spelar cello. Ledare för gruppen är en man i 30-årsåldern, han är radiopratare i P3.

Den här veckan ska den här gruppen tillsammans med tre andra grupper om fyra välja ut bidragen till 2012 års tävling. De är indelade i fyra grupper på förmiddagen och i storgrupp på eftermiddagen. I dag har vår grupp lyssnat sig igenom 80 bidrag och sagt ja till 8, som går vidare till omröstning i storgruppen.

Gruppen börjar efter två dagar kunna välja snabbare. Alla låtar spelas inte till slut – de får ett gemensamt tvärnej. ”Gör sig bättre som radiolåt”, ”poprock som vi redan hört för mycket av”, ”bra produktion men inget som står ut”, är några omdömen om låtar som avfärdas utan större diskussion.

– Det här är den pampigaste manliga balladen vi haft. Det är befriande att höra en röst som inte låter som Nordman. Han ska vara kvar. Jag röstar ja, säger radioprataren om en ballad om Stockholm och får medhåll från de övriga även denna gång.

Mycket klubbmusik i år och som alltid powerballader tillhör den stora andelen inskickade bidrag. Av de totalt 3 485 bidragen som ingår i uttagningen har festivalgeneralen Christer Björkman låtit sålla bort skräpet. Kvar för juryn att bedöma är 1 333 låtar, juryn har en vecka på sig att få fram 16 bidrag. Ett bidrag tas fram genom Webbjokern, och 15 bidrag bjuder Christer Björkman själv in. I tävlingen i vår deltar 32 låtar.

– I år är 12 av de 16 jurymedlemmarna nya. Många är radioproffs. Fem har hört av sig per mejl, de är vanliga tittare som på ett eller annat sätt gillar Melodifestivalen, säger Christer Björkman som sitter med i gruppen utan att rösta den här förmiddagen.

Det är lätt att slås av proffsigheten i bidragen, och sångare med mycket dugliga röster. Majoriteten av bidragen låter som färdiga skivinspelningar, med dagens lätthanterliga inspelningsteknik har den tekniska nivån höjts kraftigt.

– Det har exploderat de senaste fem åren. Både den tekniska nivån och den musikaliska. Tävlingsprogrammen i musik är nu så många, den som kan sjunga tar tag i det på något sätt, säger Christer Björkman som tycker att Melodifestivalen går ut som vinnare i kampen med ”Idol”, eftersom SVT:s deltagare kan renodla sitt uttryck och behöver inte visa framfötterna i flera genrer.

Efter lunch är det dags för storgruppen och handuppräckning. Vi har flyttat till något som liknar en föreläsningssal i SVT-huset. Nu ska smågruppernas låtkandidater testas och få poäng av samtliga jurymedlemmar. I dag är det cirka 40 låtar. Eftermiddagens första låt med tonartshöjning och sång på svenska får leendena att spridas i bänkraderna. De flesta ser ut som gymnasiekids, men Björkman hävdar att spridningen i juryns ålder är 18–50 år.

På whiteboarden står ledorden som Christer Björkman och juryordföranden Martin Österdahl inpräntat i juryn. Där står bland annat ”vinna Eurovisionsschlagern”, ”originalitet”, ”mångkultur” och ”lördagsunderhållning”. En låt i denna tävling ska passa in på många sätt. Det här är inte en popfestival, flera genrer ska få plats. Om någon verkar underrepresenterad håller Christer Björkman sin vakande hand över uttagningarna.

– Jag går hem och lyssnar igen på kvällen och ser till att inga guldkorn missas, säger han.

Björkman har fått kritik för att alltmer centralisera besluten kring tävlingen till sig själv. Han har direkt makten över de 15 bidrag som bjuds in och över fyra av webbjokerbidragen. Han ringer lediga artister och sätter låtskrivarteam på att få fram lämpliga låtar till dem. Han håller inte med om kritiken utan tycker att SVT nu tagit tillbaka en tävling som var deras från börjar. Musikförlagen är inte inblandade längre i den första gallringen. Det viktiga, menar Björkman, är att SVT redovisar alla siffror öppet.

Nästa års festival

Nästa års Melodi­festivalsäsong startar den 4 februari i Växjö. Därefter följer tävlingar följande lördagar i Göteborg, Leksand, Malmö och Andra chansen i Nyköping.

Melodifestivalen avgörs traditions­enligt i Globen i Stockholm, den 10 mars.

Finalen i schlager-EM hålls den 22–26 maj 2012 i Baku i ­Azerbajdzjan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.