Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Historisk samsändning av välgörenhetsgala

Carola och Laleh i all ära – men det var professor Hans Rosling som drog ned störst jubel på ”Hela Sverige skramlar” i Globen i går. Den insamlade prissumman: 39 miljoner kronor.

En bild kan förändra en hel värld. För det var bilden på den döda pojken på stranden, Alan 3 år, blev den utlösande faktorn för initiativtagarna.

– Vi såg bilden på den döde pojken på stranden och kände en maktöshet, att vi behövde göra något. Vi hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så stort, det känns overkligt, sa Sophie Henningsson och Malin Larsson från boknings­bolaget Blixten & co.

De många samtalen ledde slut­ligen fram till att ett sextiotal av Sveriges största artister tackade ja till att uppträda på Globens scen under tisdagskvällen. Däribland Carola, Tomas Ledin, Ola Salo, Jill Johnson, Sarah Dawn Finer, Laleh och många fler.

Alla medverkande, från artister till arrangörer och programledare – Petra Mede, Fredrik Wikingsson och Filip Hammar – jobbade gratis och pengarna gick oavkortat till människor på flykt. De 12.000 platserna i Globen sålde slut på några timmar men genom ett historiskt samarbete samsände de största mediekanalerna, inklusive SVT, SR och webbkanaler som Aftonbladet, Expressen och DN, den stora galan.

Jonas Gardell önskade i veckan att en sjuhelvetes massa pengar skulle trilla in och vid galans avslutning lär Gardell ha varit nöjd – då hade betalningsappen Swish hunnit krascha under kvällen på grund av det höga trycket. Den insamlade prissumman: 39 miljoner kronor.

Stående ovationer fick kvällens hemliga gäst – professorn i internationell hälsa och numera rikskända Hans Rosling. Genom att använda Powerpoint och publiken på läktarna som exempel, illustrerade han pedagogiskt hur det krigsdrabbade Syriens flyktingströmmar rört sig över Europa och hur få av dem som nått Sverige. 

– Det är ju pinsamt, förlåt. Att ni betalar så höga summor för att åka med de här båtarna i stället för att resa med flyg, som ni inte får åka med, sa Hans Rosling till tre rader i publiken som fick representera de flyktingar som idag befinner sig i Sverige.

Även tv-profilen Gina Dirawis brandtal fick Globen att koka. 

– EU har gjort det mer komplicerat att fly från sitt land än att klara en hinderbana i Gladiatorerna. Hur kan vi vänta oss att människor ska orka ta sig igenom tio inoljade Plexus? frågade hon.

Och fortsatte prata om den drivkraft som finns i Sverige just nu. 

– Det här är ingen trendgrej. Det här måste fortsätta. Inte för att vi måste, utan för att det är en del av vår kultur, sa Gina Dirawi.

Kvällen avslutades med att alla artister samlades på scen och framförde Mauro Scocco, Patrik Isaksson, Uno Svenningsson, Sarah Dawn Finer, Molly Sandén, Plura Jonsson och Lilla Namos låt ”Alla kan göra nåt” – specialskriven för aftonen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.