Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Hives förlorade mot Tambourine studios

Foto: Stina Gullander

Rockgruppen The Hives förlorade det uppmärksammade målet mot Tambourine Studios. Det står klart efter att Malmö tingsrätt avkunnat sin dom på fredagsförmiddagen.

The Hives förlorade det uppmärksammade målet mot Tambourine Studios. Rockbandet tvingas därmed betala 3,8 miljoner kronor i rättegångskostnader.

– Tambourine har äntligen fått upprättelse efter en lång smutskastningskampanj, säger advokaten Claes Henriksson Svegfors.

Det var 2011 som The Hives stämde Tambourine Studios eftersom de ansåg att bolaget tagit för mycket betalt för sina tjänster samt förvaltat bandets pengar oansvarigt. The Hives begärde att få ett prisavdrag på 5,5 miljoner kronor, men tingsrätten dömde på fredagen i Tambourine Studios favör.

Enligt Tambourines advokat Claes Henriksson Svegfors var domen väntad.

– Efter två och ett halvt år med förberedelser så har det hela tiden varit klart att de har haft väldigt lite att komma med, säger han.

I domen konstaterar tingsrätten att prisavdrag för den typen av tjänster som Tambourine Studios tillhandahåller inte har stöd i svensk lag. Dessutom anser tingsrätten att The Hives ställde sina krav alldeles för sent.

I ett mejl till Aftonbladet skriver The Hives att "det känns sorgligt att det är såhär illa ställt med yrkesstoltheten i skånska tingsrätter".

Huruvida The Hives tänker överklaga domen till hovrätten är ännu oklart. Claes Henriksson Svegfors hoppas dock att konflikten nu kan läggas åt sidan.

– Domen gör att Tambourine Studios kan fortsätta att göra musik och vi hoppas att The Hives också fortsätter med det de är bra på, säger han.

Tvisten mellan The Hives och Tambourine är en del av en större härva där flera band som låtit Tambourine Studios sköta deras ekonomi har stämt varandra på grund av lån mellan bolag som inte har betalats tillbaka.

Det började 2010 när artisten Timbuktu upptäckte att hans bolag saknade nära fem miljoner kronor och stämde The Hives, Europe, Soundtrack of Our Lives, Weeping Willows och The Ark - de tvisterna har delvis lösts genom uppgörelser.

I våras förlorade The Hives ett mål mot popgruppen Cardigans, som stämde The Hives på över 18 miljoner kronor i april 2011. The Hives dömdes att betala summan samt fem miljoner kronor i rättegångskostnader. The Hives överklagade domen och målet kommer att prövas på nytt i hovrätten.

The Hives har även stämt sin tidigare revisionsfirma på 138 miljoner plus ränta samtidigt som The Ark stämt The Hives, Cardigans och Weeping Willows.

TT har sökt The Hives ombud.

Fakta/Härvan kring Tambourine

Tvisten mellan The Hives och Tambourine är en del av en större härva där flera artister som låtit Tambourine Studios sköta deras ekonomi har stämt varandra. Här är huvudtvisterna:

• 2010: Timbuktu upptäcker att hans bolag saknar pengar. Han stämmer bland annat The Hives, Weeping Willows och Europe. Några av tvisterna, bland annat den med The Hives, har gjorts upp i godo.
• 2011: The Hives stämmer Tambourine Studios. The Hives stäms sedan av The Cardigans på 18,5 miljoner. Några månader senare stämmer The Ark banden The Cardigans, The Hives och Weeping Willows.
• 2012: The Hives stämmer sin tidigare revisionsfirma på 138 miljoner kronor.
• 2013: I april vinner The Cardigans tvisten mot The Hives som senare överklagar till hovrätten.

The Arks stämning mot en rad band inväntar slutgiltig dom i målet The Cardigans-The Hives då bevisningen är snarlik. The Hives stämning mot bandets tidigare revisionsfirma tas upp i Stockholms tingsrätt i början av nästa år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.