Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

”IT-operatörer måste ta ansvar”

Skivbolagen pekar ut den illegala fildelningen som en av huvudorsakerna till att musikförsäljningen vänder neråt.
Skivbolagen pekar ut den illegala fildelningen som en av huvudorsakerna till att musikförsäljningen vänder neråt. Foto: ALAMY
Musikförsäljningen i Sverige minskar igen. Nu kräver branschorganisationen Ifpi hårdare tag mot den illegala fildelningen. Internetoperatörerna måste ta större ansvar, menar man.

Ny statistik talar, enligt Ifpi, för att försäljningsökningen av skivor under 2009 var en tillfällig uppgång. Under 2010 minskade albumförsäljningen med drygt 22 procent medan det såldes 27 procent färre singlar jämfört med 2009. Musikvideoförsäljningen ökade samtidigt med 1 procent, vinylförsäljningen dubblerades – till 0,65 procent – och den digital streamingen, med intäkter från bland annat Spotify, ökade med hela 162 procent. Försäljningen minskade totalt med 4 procent.

Branschanalytikerna pekar återigen ut den illegala fildelningen som huvudförklaring till nedgången.

Internetoperatören Bahnhofs styrelseordförande Jon Karlung ser Ifpis utspel som resultatet av en växande frustration inom skivbranschen.

– Skivbolagen har strategiskt ihop med videospels- och dataspelsbranschen en gemensam sajt och har hyrt in PR-byrån JKL för att under 2011 slå fast att internetoperatörerna ska ha ett ”mellanhandsansvar”, vilket är galet – det är som att säga att Posten ska ha det. Hur ska detta gå till? Hur ska vi kunna kontrollera och ta ansvar för vad våra kunder gör på nätet? Det här handlar i botten om att det i ett nytt tekniklandskap inte går att klamra sig fast vid förlegade affärsmodeller. De måste hitta något nytt att tjäna pengar på.

Karlung sammanfattar datalagringssdirektivet som ”djupt obehagligt”.

– De vill införa en slags övervaknings- och kontrollstat bara för att det gagnar deras affärsmodell. Men individen måste ha rätt till en fredad sfär, det är ett fundament i ett demokratiskt samhälle. Lobbymässigt försöker de nu ändra på betydelsen av ordet integritet till att handla om kränkningar på nätet och näthat. Det är en medveten kampanj i syfte att påverka lagstiftaren.

Ni på Bahnhof har samtidigt klargjort att ni aktivt kommer att arbeta mot datalagringsdirektivet.

– Jo, men det är ju vår roll. Vi är Sveriges äldsta internetoperatör, jag har varit med sedan internets barndom i Sverige och sett den positiva sprängkraften och upptäckarglädjen med nätets vertikala sätt att kommunicera. Idag håller allt det på att bli något negativt med mer och mer övervakning. Någon måste vara en röst mot allt det.

Ifpis vd Ludvig Werner hävdar att det i dag finns extremt bra filtreringsmöjligheter hos it-operatörerna för att hitta till exempel drogförsäljning, terrorverksamhet och barnpornografi. Frågan om insyn i nättrafiken är långt större än bara en upphovsrättsfråga, betonar han. Han avfärdar talet om övervakning som ett sätt från Bahnhof att få ”opinionen med sig”.

– De har inte alls något övervakningsansvar. Det som i dag finns i Ipred-lagstiftningen handlar om att rättighetsägaren kan gå till domstol med sin bevisning för ett upphovsrättsintrång och först om domstolen anser att ett brott har skett så får identiteten på den som döljer sig bakom en ip-adress lämnas ut. Problemet vi har nu är att Ipred är parkerad tills EU-domstolen har fattat sitt beslut.

Vad önskar du för åtgärder?

– Johan Axhamn, som är doktorand i juridik, har skrivit en rapport där han tittat på hur andra branscher som behöver reglera sina marknader gör, till exempel med pengatvätt. Han påvisar att många branscher har en myndighetsliknande instans som reglerar de oseriösa aktörerna och olagligheter som förekommer. Det vore en väldigt bra idé med ett uppsiktsansvar för internetoperatörerna. Det borde justitiedepartementet ta ett initiativ för.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.