Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Jazzmusikern Jack Lidström är död

Jack Lidström.
Jack Lidström. Foto: Rolf Höjer/FLT-PICA

Jazzmusikern Jack Lidström avled natten till lördag, 84 år gammal. Det bekräftar hans familj för DN.

1947 startade en femtonårig Jack Lidström – som beskrivs som en nestor inom svensk jazz – sitt band Hep Cats. I sjuttio år skulle han komma att leda, spela trumpet och sjunga i bandet. 1949 spelade de in sin första skiva.

Under 50-talet var Hep Cats frekventa gäster på såväl jazzpalatset Nalen som i de svenska folkparkerna. De lanserades även utomlands och spelade både i Ryssland och på Amerikalinjen. Hep Cats blev det första svenska jazzband att få en skiva utgiven i USA.

Jack Lidström medverkade också i den första svenska jazzfilmen, "Kvinnan som försvann". Under en period spelade han trumpet med filharmonikerna.

Så sent som för några veckor sedan turnerade Hep Cats under ledning av Jack Lidström. Från spelningen i Östersund i november rapporterade Länstidningen Östersund om stående ovationer för Jack Lidström och hans Hep Cats.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.