Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Johanna Paulsson: Skivor blir små böcker

Om man inte förstår tjeckiska är det onekligen lite svårt att hänga med i svängarna på konsertaktuella Tata Bojs konceptplatta ”Nanoalbum”. Därför är jag glad att basisten Mardoša bestämde sig för att förvandla sina fantasier om vår alltmer digitaliserade framtid till en bedårande liten bok, med illustrationer av sångaren och trummisen Milan Cais, som nu har översatts till svenska.”Nanobook” (Aspekt förlag) är en fristående förlängning av den musikaliska förlagan från 2004 som också medföljer boken i specialutgåva. Nästan som om boken vore det nya cd-konvolutet.

Och nog har det blivit allt vanligare att skivomslag ser ut som små inbundna böcker: från fjolårets Jenny Wilson-dubbel ”Blazing” till Thåströms senaste. Sofie Livebrant har nyligen tonsatt dikter av 1800-talspoeten Emily Dickinson och just ”Emily and I” (Playground) lanseras till och med som en ”skivbok”. Ett album som hör ihop med en 56-sidig booklet, gediget formgiven och komplett med innehållsförteckning.

Det finns förstås fler exempel på när litteratur fått inspirera musik, men då rör det sig snarare om ett soundtrack än en skivbok. Och definitivt inte om en ”litterär pendang” till ett album, där samma karaktärer figurerar i musikalisk form.

”Vem har i dagens mp3-era tid att lyssna på ett helt album och dessutom följa med i en berättelse?”, undrar Mardoša i en medföljande intervju och reflekterar över hur dagens trend gör att skivor alltmer förlorar mening och sammanhang.

Däri finns förmodligen också förklaringen till varför inte bara författare framstår mer och mer som rockstjärnor, utan varför även rockstjärnor vill bli författare: Tanken om en produkt som konsumeras i sin helhet från pärm till pärm utan att stuvas ner i nanoformat.

”Nanobook” har jämförts med Richard Brautigans roman ”I sockret av meloner”, och själv tänker jag rätt mycket på den isländske författaren Sjón, som också skrivit många texter åt Björk. Mardošas moderna science fiction-saga har underrubriken ”en eterisk berättelse i internetåldern” och utmynnar trots allt ändå i en teknikoptimistisk tanke. En filosofisk försoning mellan naturen och tekniken utan motsättningar mellan ”äkta” och ”konstgjort”.

Precis som Tata Bojs musik: egensinnig elektronisk indierock.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.