Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Valet av Polarpristagare är obegripligt

01:31. Polarpriset delas 2018 av Metallica och Anim, en organisation som verkar för att återinföra musiklivet i Afghanistan. Metal har i sammanhanget varit en åsidosatt genre och musiken i sin helhet har lidit i Afghanistan sedan inbördeskriget och talibanernas framfart.

Polarpriset blir alltmer godtyckligt. På sikt riskerar det att bli fullständigt irrelevant, skriver Johanna Paulsson.

Världsförbättrande och gränsöverskridande har ofta varit osynliga ledord för Polarpriset. Enligt riktlinjerna ska det gå till individer, grupper eller institutioner för betydande insatser inom musiken. Eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musiklivet. Så kunde man premiäråret 1992 belöna de då nybildade baltiska staterna. Senare även José Antonio Abreu och hans sociala orkesterprojekt El Sistema. 

Läs mer: Metallica: ”Vi är extremt stolta och tacksamma”. 

Det är i linje med dessa två mottagare som Afghanistan National Institute of Music (ANIM) och dess grundare Dr Ahmad Sarmast nu tilldelas 2018 års Polarpris. Ett val som ter sig lika oklanderligt som obegripligt. Ungefär som när Barack Obama fick Nobels fredspris i hopp om framtida bedrifter, snarare än mätbara resultat.

Tillkännagivandet av Polarpriset lyfte fram tanken om att musikutbildning kan leda till en bättre framtid. Alltså en tro på musikens kraft och uppbygglighet som är sympatisk, men bedräglig. Att musik var förbjuden i Afghanistan mellan 1996 och 2001 är sannerligen inte landets värsta problem. Dr Sarmast berättade själv om hur en konsert, där elever ackompanjerade en pjäs om självmordsbombning blev målet för just ett verkligt attentat.

Läs mer: Nils Hansson: En ny dörr öppnas när Metallica får Polarpriset 

Samtidigt jämförs årets andra pristagare Metallica med Wagner. I motiveringen står det visserligen att ANIM är engagerat i att bevara Afghanistans rika musikaliska arv och erbjuda en säker utbildningsmiljö för både pojkar och flickor. Men med mest män och åter män samt allt suddigare gränser mellan populärmusik och klassiskt går det inte att komma ifrån att Polarpriset blir alltmer godtyckligt. På sikt också fullständigt irrelevant.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.