Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Johanna Paulsson: Väv dina egna ljud i höst

Det ska onekligen vara hemvävt i höstens ljudkollektion. Samtidigt är syntsömnad kanske inte det första man tänker på när man hör Syntjuntans knattrande toner och brutala ljudkonvulsioner på debutalbumet ”Early years” (Elektron records) med ”specialskriven musik för textila accessoarer”. Men vem vill inte ha en slagverkssynt med tillhörande slipscontroller eller en stickad ”motståndsmössa”?

Syntjuntan – ljudkonstnärerna Ida Lundén, Lise-Lotte Norelius och Ann Rosén – är inte bara en musikgrupp som tråcklar ihop noise med finbroderade ljuddetaljer och experimentell konstmusik. Förutom att ge konserter arrangerar de även syntjuntor: en kombination av workshop och konsert, där man kan lära sig sy en synt med ledande tråd och enkla elektronikkomponenter.

Syftet med Syntjuntan är framför allt att möta kvinnors nyfikenhet på teknik och elektronik samt uppmuntra dem till att bygga egna instrument. Att sy och att hålla på med teknik brukar ju traditionellt sett betraktas som typiskt kvinnliga respektive manliga aktiviteter. Men Syntjuntan är inte ensam om sin ovanliga kombination. Under hösten är det nämligen premiär för ”Den lilla vävoperan”, ett musikdramatiskt verk av Lisa Hansson och Stefan Klaverdal som utgår från olika handarbetstekniker med nykomponerad musik, vävstolar och elektronik. Handarbetsverktyg används enligt duon som instrument och musikinstrument förvandlas till handarbetsverktyg.

Sysugna syntentusiaster kan annars redan nu på lördag den 1 september besöka Syntjuntans dag på Bucky Dome – en tillfällig paviljong med musik, konst, arkitektur och design i Arkitekturmuseets och Moderna museets trädgård. I samma veva släpps nya albumet ”Syntjuntan” (Schhh records) med liveinspelningar från fjolårets syntmanifestation på Kulturhuset i Stockholm.

Soundet är aningen mer städat än på debuten, men mjuka material blir fortfarande hårda ljud i våldsam kollision med trombonisten Ivo Nilsson, slagverkaren Jonny Axelsson, gitarrensemblen Krock och pianisten Kristine Scholz. Är man däremot ute efter mjuka melodier och hårda kängor gör man bäst i att bege sig till nya festivalen Electronic summer som sytt ihop ett tvådagarsprogram med klassisk synthpop samma helg i Göteborg.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.