Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

”Josefin Nilssons röst katapultsköt henne rakt in i svenska folkets hjärta”

Sångaren och artisten Josefin Nilsson, känd bland annat från Ainbusk Singers, avled i måndags, 46 år gammal.
Sångaren och artisten Josefin Nilsson, känd bland annat från Ainbusk Singers, avled i måndags, 46 år gammal. Foto: Jack Mikrut/TT

DN:s Sara Martinsson om bröllopsklassikern ”Älska mig” som blivit en del av den svenska visskatten.

Alla som varit på bröllop de senaste tjugo åren kan plocka fram texten ur minnet: ”Se mig för här är jag/låt mig få komma nära/till era hjärtan så som den jag är”. ”Älska mej” är en del av den svenska visskatten. Och längst fram när Ainbusk Singers sjöng in den där stod Josefin Nilsson.

Under några år där i början av nittiotalet vilade fortfarande en oskuldsfullhet över svensk musik. Privatradion hade ännu inte slagit igenom brett, Svensktoppen var fortfarande en maktfaktor och SVT:s underhållningsprogram var i princip det enda fönstret för nya artister att visa upp sig i. Vi som under den här tiden var sjungande barn med skolavslutningar och julkonserter i kyrkan tvingades att sjunga dem. Och musikläraren eller den lokala kantorn fick utlopp för sina rusiga känslor inför de nya favoritmelodierna. Ted Gärdestads ”För kärlekens skull”. Cecilia Vennerstens ”Det vackraste”. Ainbusk Singers ”Älska mej”. Jag kan allihop i sömnen.

Läs mer: Sångerskan Josefin Nilsson är död

”Älska mej” var först ut när den kom 1991. Josefin var bara 22 år och framförde storasyster Marie Nilsson-Linds text till Benny Anderssons melodi med en okonstlad rakhet som katapultsköt henne rakt in i svenska folkets hjärta. Gotländskan som sken igenom som vore hennes sång osminkad, nyvaken. Textens naturnära och innerliga rader. ”Se fjärlisvinges slag i alla himlar fara, se alla ögon blinka stjärneljus”.

Allt detta sammantaget knöt an till en svensk vistradition som går tillbaka ända till Bellman, och längre. Att ”Älska mej” redan tidigt framfördes i samma andetag som ”Uti vår hage” och ”Visa från Utanmyra” var naturligt, de hör ihop.

Lika självklart var också att den känsloladdade men samtidigt helt okontroversiella melodin genast flyttade in i kyrkornas repertoar. ”Älska mej” hör hemma där. Än i dag är den en av de mest populära sångerna vid dop och bröllop. Josefin Nilssons röst kommer att leva vidare genom decennierna, tack vare den.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.