Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Konserter håller musikbranschen vid liv

Way out west.
Way out west. Foto: Scanpix
Den svenska musikbranschen lever till drygt hälften på livemusik. En färsk rapport visar att svenskarna köpte konsert- och festivalbiljetter för 2,7 miljarder kronor 2010.

Drygt hälften av den svenska musikbranschens intäkter kommer från konserter och festivaler. Närmare bestämt 53 procent. Siffran finns i en färsk rapport, som presenterades på torsdagförmiddagen med bland andra handelsminister Ewa Björling närvarande.

Rapporten "Musikbranschen i siffror" är beställd av Tillväxtverket och intresseorganisationen Musiksverige ocbh utförd av kulturekonomerna Tobias Nielsén och Linda Portnoff.

– Det har talats om en blomstrande konsertmarknad samtidigt som man 2010 började tala om festivaldöden. Nu ser vi de faktiska siffrorna, säger Tobias Nielsén.

Baserad på biljettintäkter och konsumentpris utesluter rapporten kringliggande näringar som instrumenttillverkare eller turism.

Fysisk och onlineförsäljning har andelen 23 procent medan låtskrivare och andra upphovsrättshavare får dela på en kaka som är 24 procent.

Totalt är den svenska musikbranschen värd 5,2 miljarder kronor på hemmaplan. Exporten är i sin tur, enligt mätningarna, värd drygt 700 miljoner kronor. Det handlar då om intäkter som kommer tillbaka till svenska bolag. Det så kallade svenska låtskrivarundrets inkomster är inte inkluderade.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.