Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Kontantlös festival blev besvikelse

Foto: Fredrik Persson

En kontantlös festival skulle minska köerna och öka bekvämligheten för publiken på Bråvalla. Men systemet fungerade dåligt på festivalens första dag och nu kompenseras besvikna besökare.

När Bråvalla i Norrköping öppnade på torsdagen hade festivalen slagit alla tidigare svenska publikrekord med drygt 55.000 sålda biljetter. Det stora evenemanget satsar i år på en ny teknisk lösning där inga kontanter används och all försäljning sker med hjälp av mikrochip på festivalarmbanden. Tanken är att tekniken ska minska köerna och öka bekvämligheten för publiken, men det nya systemet blev en flopp under festivalens första dag.

– Jag har köpt en Bråvalla Club-biljett för 4 500 kronor, men jag kan inte ens köpa en öl på VIP-området, säger Patrik Engberg, 49 år, från Bromma.

– Festivalen är skitbra, men det här med kontantfritt har inte fungerat alls.

Många handlare fick hålla stängt eftersom deras terminaler inte fungerade och besökarna tvingades köa länge för att fylla på med krediter på armbanden.

– Vi vet att det här är dåligt och vi förstår om folk är besvikna. Vi trodde på det här systemet eftersom vi har testat det på två festivaler i Europa, men det har fungerat sämre än vi räknade med, säger arrangerande FKP Scorpios marknadschef Niklas Westergren till TT vid midnatt på torsdagen.

För att kompensera besvikna besökare erbjuder festivalen dem som köpt biljett enbart till torsdagen att komma in även på fredagen, utan extra kostnad.

– Vi har arbetat med det hela dagen och nu fungerar systemet på 80 procent av festivalen. I morgon kommer allt att fungera, säger Niklas Westergren.

Bråvallafestivalen

Bråvallafestivalen äger rum den 26-28 juni i Norrköping. Här är några av artisterna som spelar på festivalen:

Torsdag 26 juni: Iron Maiden, MIA, Lana Del Rey, Imagine Dragons, Sam Smith.
Fredag 27 juni: Veronica Maggio, Kings of Leon, Style of Eye, Chance the Rapper, Alesso.
Lördag 28 juni: Kanye West, Earl Sweatshirt, Elliphant, Melissa Horn, Axwell & Ingrosso.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.