Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Körledaren Eric Ericson avliden

Foto: Ulf Palm / Scanpix
Den svenske körmusikens nestor Eric ­Eric­son är död, han blev 94 år gammal. DN:s Marcus Boldemann minns en mästare.

Eric Ericson hyllades stort under sin levnad. Han var banbrytande för den moderna körmusiken. Hittills är han den ende svensk som fått Polar Music Prize. Och samtidigt fick körnestorn med Eric Ericson Award namnge Sveriges tyngsta körpris.

År 2009 fick Eric Ericson uppleva hur Skeppsholmskyrkan mitt i centrala Stockholm döptes om till Eric Ericsonhallen och blev ett centrum för svensk körmusik. Där mötte jag honom när han 90 år gammal och stödd på en käpp stod mitt i den tomma kyrkan för att inspektera den kommande körlokalen. Trots dålig syn och en allt sämre rörlighet tänkte han inte ge upp sitt jobb som dirigent. ”När jag tagit plats framför en kör är det bara att konstatera att armarna fungerar”, berättade Eric Ericson.

Hans osvikliga professionalism snurrade i gång vid varje konsert. Tolkningarna hade kristallens klarhet, tillsammans med en stramhet som vid närmare granskning myllrade av liv och landade i den berömda slanka ericsonska expressiviteten.
Eric Ericson, född 1918 i Borås, växte upp i Visby på Gotland och kom så småningom att sjunga i domkyrkans kör. Redan i tonåren fick han agera körledare. Gudstjänsternas sång tände sonens musikaliska gnista. Som så många andra musiker i Sverige kom Eric Ericson ur de frikyrkliga leden. Hans pappa hade varit pastor. Men dessutom var det, inte heller helt ovanligt, en hängiven musiklärare i skolan, en körmänniska, som insåg sin elevs begåvning och hjälpte till att utveckla musikaliteten.

Eric Ericson kom till Stockholm, studerade på Kungliga Musikaliska akademien, men även på Schola cantorum i Basel, samt i England och i Tyskland. Redan i mitten av 1940-talet grundade han Kammarkören, som numera bär hans namn. Chefdirigent för Radiokören blev han 1952 och var kvar på radion fram till sin pensionering 1983. I många år ledde han dessutom Sångarsällskapet Orphei Drängar i Uppsala. Han verkade också internationellt, inte minst genom världsomfattande turnéer.

Med sina ensembler återupptäckte Eric Ericson renässansmusiken som fått ett uppsving i Europa efter kriget. Samtidigt etablerade han en tradition med grandiosa tolkningar av modern musik. Tonsättarna ­György Ligeti och Ingvar Lidholm var två namn han satte mycket högt.

Med Eric Ericson som osviklig inspirationskälla blev svenska elit­körer något att räkna med. I dag läser vi hur körerna vinner prestigefyllda priser utomlands och Eric Ericson berättade en gång för mig på 80-talet att gränserna mellan professionalism och amatörism i Sverige ibland är mycket svåra att dra.

Eric Ericsson hade ett heligt rättesnöre – att nästan bara jobba a cappella med körerna, aldrig dirigera mer än maximalt tjugo procent kör tillsammans med orkester. Han ansåg att risken annars var för stor att körerna kunde luta sig mot musikernas tonbildning och därmed bli mindre noggrann med intonationen och samtidigt bli för mycket av känslosam operakör som brakar loss till orkesterspelet.

Här kan man finna orsakerna till att hans tolkning av Mozarts ”Trollflöjten” till Ingmar Bergmans film knappast kan mäta sig med skivmarknadens övriga versioner. Mozarts opera sjungs dock för ovanlighetens skull på svenska.

Eric Ericson var mångårig lärare och professor på Kungliga Musikhögskolan i kördirigering och engagerade sig i det folkliga körlivet. På den obligatoriska frågan om det förekommer en speciell nordisk ton i våra sångröster brukade han svara: ”Den finns, men jag undrar fortfarande vad den egentligen är härledd ur.”
Ännu upp i högsta ålder brukade han säga att om han en gång till skulle få ork att dirigera ett jätteverk skulle det utan tvekan bli Bachs h-mollmässa. ”Det vackraste som finns och så fruktansvärt bra musik.”

Lyssna. Marcus Boldemann väljer fem favoriter bland Eric Ericsons inspelningar

1. Internationellt är nog det största "Europeisk körmusik” från fem århundraden på EMI som fick Deutscher Schallplattenpreis i Tyskland och Edisonpriset i Holland 1972.
2. En stor satsning gjordes i början av 90-talet av Vanguard Classics när de gav ut Bachverken ”Matteuspassionen”, ”Johannespassionen”, ”h-mollmässan” och ”Juloratoriet”. Samtliga inspelade i Berwaldhallen i Stockholm.
3. "Swedish contemporary vocal music" kom i flera delar med a cappella verk av bland annat Jan Sandström, Sven-David Sandström, Anders Hillborg, Anders Eliasson och Thomas Jennefelt.
4. Ingmar Bergmans film ”Trollflöjten” finns både som film och cd-inspelning med bara ljudet. Det är Eric Ericsson enda operainspelning av ett klassiskt verk.
5. En annan skiva blev ”Stämning” ett musikalbum av a cappella-gruppen The Real Group där de leds av Eric Ericson i tjugotvå svenska sånger och psalmer.

Namngivaren Eric Ericson

I dag bär flera företeelser Eric Ericsons namn.
• Eric Ericson International Choral Centre (EIC) är ett internationellt körcentrum i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm.
• Eric Ericson Award är en stor internationell körtävling som hittills tre gånger anordnats i Sverige.
• Vid Uppsala universitet finns en musikprofessur i hans namn.

Pristagaren Eric Ericson

Själv upp bar Eric Ericson många utmärkelser som
1961 – Ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien
1968 – Professors namn
1969 – Gustaf Aulénpriset
1969 – Litteris et Artibus
1975 – Norrbymedaljen
1982 – Natur & Kulturs Kulturpris
1983 – Filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet
1986 – Årets körledare
1991 – Léonie Sonnings musikpris
1995 – Nordiska rådets musikpris
1996 – Hedersdoktor vid University of Alberta, Kanada
1997 – Polar Music Prize
2005 – KTHs stora pris

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.