Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Kvinnor tog storslam i P3 Guld

Rapparen Linda Pira prisades för såväl årets låt som i kategorin årets hiphop/soul när P3 Guld-galan hölls på lördagen. Prestigetyngda Guldmicken gick till Veronica Maggio, First Aid Kit blev årets grupp och Timbuktu årets artist.

Nio kategorier, åtta vinnare, men bara en man. P3 Guld-galan hölls i Scandinavium, Göteborgs största inomhusarena, dit en publik på 3.900 personer sökt sig för att se den livesända festen. På årets gala prisades nästan uteslutande kvinnliga artister.

– Många män har nog trott att de har sitt på det torra, men så sitter en massa kvinnor och snickrar på låtar. Det har kvinnor alltid gjort, men nu tror jag att skivbolag och bokningsbolag tar den kvinnliga publiken på allvar. Det gör att kvinnliga artister kan existera på ett annat sätt, sade Beatrice Eli, som vann priset för årets pop.

Och tillade:

– Jag tror att 2015 är kvinnodominansens år, på riktigt, sade debutanten Eli.

Visst, men priserna gällde förstås landvinningar som gjorts under det gångna året, 2014.

Vidare – Linda Pira vann pris i såväl kategorin årets hiphop/soul som för hiten ”Knäpper mina fingrar”. Den kaxiga partydängan, som innehåller verser från en lång rad kvinnliga artister, utsågs till årets låt och Linda Pira drog ner massiva applåder när hon äntrade scenen.

– Jag önskar att alla andra tjejer som var med på låten kunde stå här nu. Tack som fan till svensk hiphop, tack P3 Guld, sade Linda Pira när hon tog emot priset.

Efter galan sade hon att det är ”otroligt kul” att hiphop har kommit så långt att den hämtar hem priser:

– Och för mig som kvinna känns det oerhört stort, sade Linda Pira.

Att Linda Pira blev galans drottning var kanske talande för musikåret 2014. Tillsammans med artister som Rosh, Joy, Julia Spada och Cleo hyllades hon för ”Ladies first” på Dramaten.

– Jag tror att intresset har funnits hela tiden, folk vill se kvinnor på scenen. Vi märkte det när vi sålde slut på ”Ladies first”. Det är de som har kämpat och banat vägen som har gjort det här möjligt, sade Linda Pira.

Guldmicken brukar räknas som P3 Gulds finaste utmärkelse. Priset delas ut till en artist som under det gångna året utmärkt sig i livesammanhang. Guldmicken gick i år till Veronica Maggio som turnerat flitigt med albumet ”Handen i fickan fast jag bryr mig”.

– Jag är så otroligt glad för det här är det pris som man kämpar mest för. Man är ute år efter år och spelar. Det är alltid mitt namn som står på affischerna, men jag är verkligen inte ensam, det är det här gänget, sade Veronica Maggio, som hade med sig sitt band upp på scenen.

– Min ingång var inte att jag var superbra live, så jag förtjänade nog inte den här efter första eller andra turnén. Men nu känner jag att jag har åkt land och rike runt och gjort mig förtjänt av just den här Guldmicken, fortsatte hon.

Till årets nykomling utsågs Tove Lo, årets pop som sagt till Beatrice Eli, årets rock/metal till hårdrocksbandet Crucified Barbara och årets dans till DJ:n och producenten La Fleur.

Den hyllade duon First Aid Kit fick det tunga priset årets grupp. Till årets artist utsågs Timbuktu, den ende man som prisades under årets P3 Guld-gala.

Nu var det tyvärr så att varken First Aid Kit eller Timbuktu var på plats i Göteborg den här lördagskvällen.

Kvällen största överraskning blev kanske att Lorentz gick lottlös från galan. Han var nominerad i kategorierna årets artist och årets hiphop/soul, men blev utan priser och fick nöja sig med att uppträda live i Scandinavium.

Alla priser på P3 Guld-galan

Årets artist: Timbuktu, ”För livet till döden”.
Årets grupp: First Aid Kit, ”Stay gold”.
Årets låt: Linda Pira, ”Knäpper mina fingrar (remix)”.
Årets nykomling: Tove Lo.
Guldmicken: Veronica Maggio.
Årets pop: Beatrice Eli, ”Die another day”.
Årets rock/metal: Crucified Barbara, ”In the red”.
Årets hiphop/soul: Linda Pira, ”Matriarken”.
Årets dans: La Fleur, samlad produktion.

TT-Spektra

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.