Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Kvinnorna döms ­hårdare i popvärlden

Popens drottning?
Popens drottning? Foto: Malte Kristiansen
I kväll spelar popens drottning på ett icke utsålt Ullevi i Göteborg. Madonnas ”MDNA”-turné har hittills kantats av hånfulla kommentarer och recensioner – främst angående stjärnans ålder och utseende.

– Du har en väldigt liten spelplan som äldre kvinna i popindustrin. Den som visar tecken på att vilja ”hänga med” och vara sexig hånas direkt, säger Rebecka Hedström, skribent på Nöjesguiden och SVT:s musikredaktion PSL.

Madonnas turnépremiär i Tel Aviv i slutet av maj sågades brutalt av kritikerna och när hon några dagar senare blottade ena bröstet under en konsert i Istanbul och senare flashade lite rumpa i Rom lät de illasinnade kommentarerna inte vänta på sig. Aftonbladet kallade henne ”popmormor” och hävdade i en artikel att hon försökte lösa sin tröga biljettförsäljning genom ”blottarchocker”. Och när den brittiska tidningen Daily Mail sammanfattade Twitterkommentarer efter konserterna, blev Madonna, som byggt en karriär på att vara kontroversiell, tilltryckt och åldershånad. ”Varför visar Madonna fortfarande brösten? Nej, det är inte sexigt att se en kvinna som skulle kunna vara min mormor vifta med sin bröstvårta”, var en av Twitterkommentarerna.

Att Madonna dessutom döpt sin senaste skiva och turné till ”MDNA”, en referens till drogen ecstasy, har ansetts barnsligt och som ett patetiskt sätt för en 53-åring att tappert försöka hålla sig kvar i ungdomen.

– Det har tjatats om Madonnas ålder sedan hon var strax över 40. Medelåldern har inte hög status i samhället och speciellt inte inom popgenren. Popartisterna håller på att växa upp, men när vi ser bilder på kvinnor som nu är 50, 60 eller 70 så kan vi inte ta in det. Vi tål inte att se det för vi är inte vana vid det, säger Maria G Francke, journalist på Sydsvenskan och i höst aktuell med den första svenska biografin om Madonna.

Men rockmännen, som Mick Jagger eller Iggy Pop, klarar sig bättre undan?

– Männen är normen i samhället och kvinnan är den avvikande. Vi vill inte se en sliten kvinna. Det finns ett krav på att äldre popartister ska sluta och syssla med något annat, vilket känns helt sjukt. Helst skulle man kanske vilja att Madonna tog på sig kläderna och spelade blues, säger Maria G Francke.

Det är inte bara Madonna som blivit hårt ansatt. Även andra stora kvinnliga artister har, med vass ton, blivit bedömda för sitt utseende, sitt festande eller sin sexualitet. Bland dem Whitney Houston, Nicki Minaj, Lily Allen och Amy Winehouse. Under årets Peace & love-festival i Borlänge blev r’n’b-stjärnan Rihanna recenserad, dels för själva konserten men än mer för att hon skulle vara porrig, trasig och drogpåverkad.

– Jag upplever att kvinnor döms mycket hårdare, och nagelfars på ett annat sätt. Det anses mindre värdigt för en kvinna att vara packad, hög och sexuellt utlevande än för män och så har det alltid varit. Visst kan män beskrivas som tragiska, men det är sällan samma dramaturgi med helyllekillen som hamnade i rännstenen, och man skriver inte på samma sätt om mäns psykiska hälsa och uttrycker ”oro”, säger skribenten Rebecka Hedström.

Tobias Bromander är doktorand vid Linnéuniversitetet i Växjö. Han fick i veckan stort genomslag när han presenterade en avhandling där han gått igenom mediebevakningen vid 92 politiska skandaler mellan 1997 och 2010. Studien visar bland annat att fokus hamnar på det personliga ansvaret när en kvinna är huvudpersonen i en skandalrapportering, medan det fokuseras mer på själva händelsen när en man står i centrum. Tonen blir också mer förlåtande när man rapporterar om män.

– Det här handlar om vår syn på kvinnor och män, på de stereotypa bilder som finns. Denna illusion finns överallt, inte bara när det gäller politiken, utan även som i det här fallet, inom artisteri, säger han.

Bromander menar att samhället har högre förväntning på kvinnor än på män. Kvinnor ses som ärligare och hederligare. När de faller ner från piedestalen, faller de hårdare.

– Kvinnor anses ha en högre moral och när de gör något som inte passar in i ramen blir det till nackdel för dem. Jag tänker till exempel på när Carola kastade den där blomman på Allsången för några år sedan och folk blev förvånade och förfärade. Det var inte den bilden man hade av Carola, det passade inte in i vår uppfattning om henne, säger han.

Hur förändrar vi de stereotypa bilderna av män och kvinnor?

– Vi har en riksdag och en regering där vi är jämställda om man räknar människor, men vi måste jobba med värderingar. Vi behöver samla data och information för att få ett underlag som vi kan jobba utifrån. Jag tror inte att chefredaktörer och journalister medvetet gör skillnad på män och kvinnor, det sker omedvetet och det är det som är den stora faran, säger Tobias Bromander.

– Det är ett enormt projekt. Men jag tror på att synliggöra mönster kring hur vi tänker och skriver om de här sakerna, och sedan hela tiden vara uppmärksamma på vad vi läser, skriver och reproducerar för bilder. Det gäller för allt egentligen, kvinnor, män, sex, etnicitet och hbtq, säger Rebecka Hedström.

Spelar på Ullevi

Madonnas turné ”MDNA-tour” hade premiär i Tel Aviv den 31 maj.

I kväll spelar hon på Ullevi i Göteborg. På tisdagen fanns det fortfarande biljetter kvar till konserten. På sajter som säljer biljetter i andrahand reades konsertbiljetter ut, de billigaste till 50 procent av det ordinarie priset.

Senast Madonna besökte Sverige, med sin ”Sticky & Sweet”-turné 2009, sålde biljetterna till de två konserterna slut samma dag som de släpptes. Då hade Madonna inte besökt Sverige på 19 år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.