Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Kvinnorna tog hem de tunga priserna på P3 Guld

Det var kvinnorna som plockade hem de flesta av de tunga priserna på P3 Guld-galan. Seinabo Sey utsågs till årets artist, Zara Larssons ”Lush life” blev årets låt medan Silvana Imam tog hem den prestigefyllda Guldmicken.

Vid galan i fjol prisades nästan bara kvinnliga artister. Och även i år var det en klar kvinnlig dominans bland pristagarna.

Det som brukar räknas som den finaste utmärkelsen, Guldmicken, gick till rapparen Silvana Imam. Efter galan berättade hon hur mycket priset betyder för henne.

– Just för att vi har jobbat så mycket. Men också, det är det här med publikkontakten – att nå ut till så många som möjligt. Att få träffa dem som lyssnar på min musik, att jag får se folk.

– Det är det som betyder något: Jag har berört dig, men nu berör du mig, nu står jag på den här scenen och jag ser dig.

Soulartisten Seinabo Sey utsågs till årets artist vid den direktsända galan som hölls i Scandinavium i Göteborg på lördagskvällen. Hon närvarade inte själv, men skickade en videoinspelad hälsning tillsammans med den brittiske musikern och programledaren Jools Holland.

– Tack så hemskt mycket för priset för årets artist. Jag har kämpat så hårt, sade hon.

Zara Larsson drog ner ett jättejubel när det stod klart att ”Lush life” blev årets låt. Hon var även nominerad som årets artist.

Vilka förväntningar hade du inför galan?

– Jag var jätteglad att få vara nominerad, men jag hade på känn att Seinabo skulle ta det.

Och det var hon verkligen värd.

– Med årets låt, kände jag att jag jinxat lite för mig själv, ”jag kommer ta det, jag kommer ta det”, så det var lite skönt att få det bekräftat.

Tidigare under kvällen passade hon också på att leverera en liten hyllning till alla dem som protesterat mot kvinnohatet på sociala medier.

– P3 ville att jag skulle säga något, ta upp det här med näthat. Men jag kände att det var lite dystert och mörkt att fokusera på det. Så jag ville i stället prata om de fina kommentarerna – som lyft mig och alla andra.

Sabina Ddumba hade en ovanligt bra helg. I fredags utsågs hon till årets bäst klädda kvinna på Ellegalan. På P3 Guld-galan fortsatte prisregnet när hon blev årets nykomling.

Dj-duon Axwell & Ingrosso blev årets grupp medan Erik Lundin utsågs till årets hiphop/soul, en kategori han själv fick läsa upp. Hans tacktal var bland det mest känslosamma. Rapparen tackade sin familj och sina systrar.

Rockgruppen Dolores Haze tog hem kategorin årets rock/metal medan Little Jinder blev vinnare i kategorin årets pop.

Robyns samarbete med den bortgångne producenten och musikern Christian Falk och Markus Jägerstedt, Robyn & La Bagatelle Magique, tog hem kategorin årets dans.

Alla P3 Guld-vinnare

• Årets artist: Seinabo Sey: ”Pretend”
• Årets grupp: Axwell & Ingrosso: samlad produktion
• Årets låt: Zara Larsson: ”Lush life”
• Årets nykomling: Sabina Ddumba: samlad produktion
• Guldmicken: Silvana Imam
• Årets pop: Little Jinder: ”Little Jinder”
• Årets rock/metal: Dolores Haze: ”The haze is forever”
• Årets hiphop/soul: Erik Lundin: ”Suedi”
• Årets dans: Robyn & La Bagatelle Magique: ”Love is free”
Källa: Sveriges Radio

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.