Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Lady Gaga går sin egen väg

Stylisten Bea Åkerlund och Lady Gaga.
Stylisten Bea Åkerlund och Lady Gaga.

Vissa kallar Lady Gaga ful och upprörs av hennes sprit- och sexindränkta låtar. Andra blir bara lyckliga över en artist som struntar i snyggnormen. DN:s Agnes af Geijerstam gläntar på hennes garderob inför helgens Sverigespelningar.

När Lady Gaga spelade inför 50 000 personer på Glastonburyfestivalen tidigare i sommar gav hon upphov till kanske årets bästa rubrik i brittiska musiktidningen NME: ”Lady Gaga sprutar eld från brösten på Glastonbury”. Guardian kallade det ”Popgalenskap/briljans” medan BBC mest diskuterade huruvida sångerskan hade några trosor på sig eller inte. Helt klart en lyckad spelning.

I kväll står hon på scen på Storsjöyran och i morgon på Gröna Lund. Förhoppningsvis blir det eldsprutande bröst där också, plus bubbelklänning, spegelklänning och troligen ett antal avancerade huvudbonader. Sannolikt väldigt lite kläder på underkroppen.

Förutom att hon har dominerat hitlistorna världen över det senaste året handlar nämligen Lady Gaga väldigt mycket om image. Det är fyra år sedan hon som 19-åring satt hemma i lägenheten och sydde strassbikini inför burleskshower tillsammans med sin gamla partner, performanceartisten Lady Starlight.

Liknelserna med Madonna har varit många: ursprunget i New Yorks partyvärld, självständigheten och kontrollen över den egna artist­personan, den extrema sammansmältningen av musik och image.

Men Madonnas sena sjuttiotal skiljer sig ganska radikalt från Lady Gagas nollnolltal. I stället för disco och trashig punk är det electroclash och partyglam från artister som Peaches och band som Scissor Sisters som bygger grunden. Plus en ordentlig dos hiphop och svenskproducerade megahittar.

I stället för Madonnas trendskapande men ändå traditionellt ”sexiga” kläder har Lady Gaga på sig det mest utflippade hon kan hitta. Det putar och klämmer på konstiga ställen, byxorna får ge sig till förmån för en kjol i form av en plyschmupp, i stället för väska en tekopp till accessoar. Nättidningen Slate liknar henne vid könsförvirrande ikoner som Grace Jones och David Bowie.

Det är varken den coola modekänsla som Rihanna och Kanye West visar upp eller den lite skruvade tjejigheten hos Katy Perry eller Lily Allen, det är något alldeles eget.
Tillsammans med sina medhjälpare i det som kallas ”Haus of Gaga” ser Lady Gaga själv till att kostymerna ska bli så bra som möjligt. I bland måste hon dock ta till stylister utifrån.

Någon som stått högt upp på önskelistan är svenska Bea Åkerlund som tidigare jobbat med bland annat Madonna. Efter att hon flera gånger tackade nej till förmån för sina nyfödda tvillingar blev första jobbet efter mamma­ledigheten att styla videon till singeln ”Paparazzi”. Åkerlunds make Jonas regisserade, det blev sju minuter långt och skvallerbloggaren Perez Hilton skrek ”Epic!!!!” om resultatet.

Klockan är två på natten i Los Angeles och Bea Åkerlund har jobbat i tjugo timmar. Hon låter ändå lycklig på rösten när hon pratar om den Thierry Mugler-designade robot­kostym som är med i videon.

– Just den metalloutfitten har alltid varit en dröm för mig. När den kom till liv. Helt fantastiskt.

I ”Paparazzi”-videon förekommer också en metallklänning från Dolce & Gabbana, en pimpad rullstol med Chanelloggan på hjulen, en overall från engelska avantgardduon Boudicca och en specialsydd Musse Pigg-outfit från Jeremy Scott. Bland mycket annat.
Egentligen inte särskilt långt från det Lady Gaga har på sig i verkligheten, åtminstone om man får tro paparazzibilderna. Det är också ungefär lika många betraktare som rynkar på näsan som älskar det. När Bea Åkerlund gjorde omslaget till juninumret av Rolling Stone, där Gaga har en genomskinlig plastklänning bestående av bubblor, överdrivet målad dockmun och svintohår, genererade det sida efter sida av kommentarer om ”hur jävla ful hon är”.

– Det är väl för att hon är annorlunda, folk har nog svårt att relatera när man går ut från det ”vanliga” och vågar vara sig själv. Det är modigt att skapa sin egen stil och känsla, säger Bea Åkerlund.

– Jag respekterar det, jag lever ju för sådana artister. Det får mitt jobb att bli mycket roligare.

Har skrivit låtar åt

Har skrivit låtar åt Britney Spears
Lady Gaga heter egentligen Stefani Joanne Germanotta och är född 1986. Hon är uppvuxen i New York, tonårstiden tillbringades dels på en välrenommerad flickskola (systrarna Hilton gick några år över henne), dels ute i nattlivet.
Efter att ha hoppat av college började hon uppträda på olika burleskklubbar och fixade i januari 2008 ett kontrakt med skivbolaget Interscope där hon skrev låtar till artister som Britney Spears, Pussycat Dolls och Fergie. Ungefär samtidigt påbörjade hon ett samarbete med hiphopstjärnan Akon och inledde arbetet med sitt debutalbum tillsammans med marockansk-svenske producenten RedOne. ”The fame” släpptes i augusti förra året.
Namnet Lady Gaga är hämtat från Queenlåten ”Radio Ga Ga”.
I Rolling Stone om varför hon inte gillar byxor (förutom att det är lättare att dansa utan): ”Min farmor är nästan blind, men hon kan urskilja ljusare fält som min hud och hår. Hon säger: ’Jag kan se dig för att du inte har några byxor på dig.’ Så jag fortsätter att inte ha byxor så hon kan se mig.”
I kväll spelar Lady Gaga på Storsjöyran i Östersund, i morgon på Gröna Lund i Stockholm.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.