Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Låtarna vi helst vill begravas till

Carola, Björn Skifs och Christer Sjögren är några av de artister vi helst vill ska spelas på vår begravning enligt en ny undersökning.
Carola, Björn Skifs och Christer Sjögren är några av de artister vi helst vill ska spelas på vår begravning enligt en ny undersökning. Foto: TT

Björn Skifs, Bach och en psalm hamnar i topp på listan när svenskarna får välja sin egen begravningsmusik.

Det är begravningsentreprenören Fonus som genomfört en webbundersökning där drygt tusen svenskar i åldern 16-79 fick svara på frågan om vilken musik de helst vill ska spelas på deras begravning.

Toppar listan gör Johann Sebastian Bachs ”Air”, följt av Björn Skifs ”Håll mitt hjärta” och psalmen ”Härlig är jorden”. ”Jag har hört om en stad” och ”Gammal fäbodapsalm” är två andra populära val.

Ofta är det anhöriga som tar beslut kring musiken som spelas och vanligast förekommande är fortfarande orgelmusik med solosång. Men enligt Fonus pekar trenden mot mer personliga begravningar där den avlidne själv lämnat önskemål i sitt testamente.

– Begravningar följer trender i övriga samhället. Det blir allt vanligare att man personifierar allt från val av bil, bostad och mobiltelefon. Vi märker av att mer musik som spelas på begravning är musik som har betytt något för den avlidne, säger Peter Göransson informationschef på Fonus i ett pressmeddelande.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.