Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Lisa Werlinder gör jazzig musikdebut

Med musiken har skådespelaren Lisa Werlinder hittat en ”kanal för kreativitet”.
Med musiken har skådespelaren Lisa Werlinder hittat en ”kanal för kreativitet”. Foto: Anette Nantell
Lisa Werlinder är van att stå på scenen i roller som andra. Nu spelar hon ingen annan än sig själv – och sjunger jazzpop.

Lisa Werlinder blir eld och lågor av att se sin alldeles egna första platta på bordet framför sig.

– Är det så här den ser ut? Vad ­roligt!, utbrister hon.

Man skulle kunna tro att skådespelerskan som ägnat sju år av sitt liv åt albumet ”Ett minne blått” har ett eget exemplar, men inte ännu. Hon har nyss kommit hem från en filmfestival i New York där två av hennes filmer visats.

Det är på bioduken eller på teater­scenen vi är vana att se Lisa Werlinder. Musiken är dock allt ­annat än okänd mark. Hon har studerat på Musikhögskolan (och spelar bland annat altsaxofon) innan hon började vid Scenskolan.

– Jag har en gedigen musikutbildning. Men några år efter Musikhögskolan hade jag tappat lusten. Nu har jag hittat tillbaka till en frihet i musiken. Jag bryr mig inte om vad som är rätt eller fel.

För sju år sedan träffade Lisa Werlinder jazzgitarristen Henrik Janson. Låtskrivarkollektivet som han då tillhörde frågade hennes skådespelaragent om hon kände någon som kunde sjunga.

– Vi hittade varandra direkt. Vi talar samma språk och förstår varandra väldigt bra, säger hon.

Jazzen har alltid varit en självklar influens för Lisa, även om det ursprungligen fanns planer på att göra en ren popplatta.

– Jag sa att om jag ska göra musik så ska det verkligen vara något jag står för och har en stor del i. Jag kan leva bra som skådespelare. Det jag gör utöver skådespeleriet gör jag för att jag verkligen vill.

Arbetet med ”Ett minne blått” har pågått mindre intensivt i perioder under de sju åren från idé till platta. Men i musiken har Lisa Werlinder hittat en ”kanal för kreativitet.”

– Om jag filmar någonstans och har tre lediga dagar så kan jag sysselsätta mig själv. Det är en otrolig frihet och glädje i att upptäcka att jag alltid har någonting att syssla med som gör mig glad.

Lisa Werlinder säger att hon lärt sig att lita på sig själv.

– Jag kanske kan verka själv­säker men jag kan vara väldigt inkännande och försöker ofta att skydda mig själv från vad andra tycker. Det har betytt mycket att få prova min vision och se hur den fungerar.

Under hösten spelar Lisa ­Werlinder ”En bit blommig falukorv” på Klara soppteater i Stockholm. Hon har inga planer på att lägga skåde­speleriet på hyllan och i januari har hennes senaste filmprojekt ”Shoo bre”, en filmatisering av Douglas Foleys ungdomsroman, premiär.

– Skådespeleriet är en jättestor del av mitt liv och jag tror inte att jag skulle vara lycklig om jag inte fick hålla på med det. Men ibland måste man lufta sig lite.

Lisa Werlinder

Ålder: 39.

Bor: I Stockholm.

Bakgrund: Utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm och Teaterhögskolan i Luleå. Har gjort flera roller på scen, bland annat som Ofelia i ”Hamlet” på Stockholms stadsteater och i musikalen ”Leva livet” på Chinateatern. Spelade 2005 in Steven Spielberg-regisserade ”München”. Lisa Werlinder har också gjort roller i tv, bland annat serierna i ”Saltön” och ”Skeppsholmen”. Hon spelade förra året i den danska filmen ”Alles for én” som var en av årets mest sedda biofilmer med 400 000 besökare.

Aktuell: Släpper debutalbumet ”Ett minne blått” på onsdag.

Kuriosa: Hade under gymnasie­tiden en vokalensemble med Malena ­Ernman. De pluggade på musiklinjen samtidigt. (”Och henne har det gått bra för” skrattar Lisa Werlinder).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.