Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Madonna: Åldersfascism är som rasism

Madonna när hon uppträdde med låten ”Living for love” på musikgalan Brit Award.
Madonna när hon uppträdde med låten ”Living for love” på musikgalan Brit Award.

Popikonen Madonna ryter ifrån rejält i ett försvarstal till kvinnor över 50, skriver Rolling Stone som har intervjuat stjärnan inför lanseringen av det nya albumet.

I intervjun med tidningen liknar Madonna, 56, åldersdiskrimineringen i nöjesbranschen och samhället i stort med rasism och homofobi.

– Det är fortfarande det enda sammanhanget där det är fullt möjligt att diskriminera någon och snacka skit på grund av deras ålder, och det drabbar bara kvinnor, säger hon, och fortsätter:

– Ingen skulle våga säga någonting nedsättande om att vara svart eller homosexuell, men jag får ständigt höra nedsättande saker om min ålder. Varför ska det vara accepterat? Vad är skillnaden mellan den sortens diskriminering och rasism?

Madonna säger även att kvinnor som når en viss ålder ”tvingas finna sig i att de inte får bete sig hursomhelst” och att hon ”gärna tar på sig ansvaret för att få kvinnor i 50- och 60-årsåldern att förstå att de kan fortsätta vara sexuella, vackra och relevanta”.

Det nya albumet ”Rebel Heart” släpps den 6 mars.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.