Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/magnus-sall-den-judiska-folkmusiken-skickar-en-signal-genom-tiden/

Musik

Magnus Säll: Den judiska folkmusiken skickar en signal genom tiden

Foto: Joe Sundelin

Jiddischkulturen dog aldrig riktigt ut. En ny skiva av Stahlhammer Klezmer Classic Trio bevisar den saken, och fler aktuella släpp pekar i samma riktning.

Rätta artikel

På det sepiafärgade gamla fotot ser man åtta musiker uppställda i studiomiljö. Unga, allvarliga män i mörk kostym, slips och bakåtkammat hår. De har gitarr, mandolin eller balalajka i händerna. Bilden är tagen 1925 och föreställer Stahlhammers orkester, som spelade på bröllop och fester i den polska staden Krasnik. Efter andra världskriget fanns inte orkestern kvar. Förintelsens eldstorm hade svept med sig dem, liksom det mesta av det livaktiga judiska musiklivet i Central- och Östeuropa.

Den lite äldre mannen på bilden är orkesterledaren Zisel Stahlhammer. Nästan hundra år efter att fotot togs ger hans barnbarn Semmy ut skivan ”In memory” (Cugate Classics), med sin grupp Stahlhammer Klezmer Classic Trio. Det är en hyllning till farfadern och hans band. Fotot finns återgivet på omslaget.

Trion spelar med tekniskt driv. Det här är kammarklezmer i aftonklänning och frack, värdig och elegant. De spelar även tango, en marsch, några judiska kupletter. Musiken är långt från den ruffiga gör-det-själv-attityden hos en del andra band. Kanske inte konstigt heller, Semmy Stahlhammer är meriterad violinist och har varit förste konsertmästare på Kungliga Operan (han har även skrivit om familjens dramatiska historia i boken ”Kodnamn frisör – Min fars berättelse”).

I augusti kommer gruppen ut med ytterligare en skiva, ”Vayter”, då tillsammans med sångerskan Anne Kalmering. Hon sjunger på jiddisch och ladino (det språk som talades i det medeltida judiska Spanien), och trion spelar här rakare och med ett mer direkt tilltal. Kalmering präglar sångerna med sin varma, rökiga röst. Sorgset, lekfullt, starkt.

Ytterligare en aktuell skiva med judisk musik är ”Shtoltse lider” (Kakafon/Naxos) med den unga svensk-danska duon Ida & Louise. De lyfter fram fem kvinnliga jiddischpoeter ur historiens glömska. De gör fina och lyhörda tolkningar på sång, piano och sopransax. En ensam melodi blåser som ett höstlöv genom en gränd.

Jag tittar på det gamla fotot igen. Det skickar en signal genom tiden: Vi har funnits! Jiddischkulturen dog aldrig riktigt ut. Musiken av Stahlhammers orkester har slingrat sig igenom historiens hål och landat i nutid.

Läs fler musiktexter av Magnus Säll, till exempel om att Yemen Blues har spelglädje som få.