Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/mannen-bakom-cd-skivan-dod/

MUSIK

Mannen bakom cd-skivan död

Mannen bakom den kommersiella cd-skivan Norio Ohga har avlidit. Den japanske operasångaren och senare chefen för Sony mellan åren 1982 och 1995 blev 81 år.

Historien berättar att Ohga under sin tid som operasångare inte var nöjd med kvaliteten på de kassettband som Sony, ett företag han kom till 1959, tillverkade. Och redan på 70-talet hävdade Ohga att lp-skivor skulle komma att ersättas av den tolv centimeter stora plastskivan.

Norio Ohgas kravspecifikation på den nya tekniken var att den skulle kunna återge 75 minuter med musik, vilket råkade vara längden på Beethovens nionde symfoni. Redan 1976 kunde Sony visa upp den första skivan som kunde läsas genom optisk avläsning och strax därpå följde Philips ingenjörer efter med en oberoende lösning. De båda företagen skulle tre år senare inleda ett samarbete för att ta fram en cd-skivestandard.

1982 sålde Sony den allra första cd-skivan och bara fem år senare besannades Ohgas förutsägelse och lp-skivan var passerad i antalet sålda exemplar.

Ohga själv sa i en intervju att Sony var ett företag som jagade sådant som andra företag inte ville ta i. Han menade då bland annat köpet av Columbia Pictures för närmare 30 miljarder kronor. Men cd-skivan skulle alla andra vilja ha sin del i och i dag hyllas Ohga av sin efterträdare:

– Det är ingen överdrift att tillägna Sonys utveckling från att ha varit ett ljud- och bildföretag till ett som arbetar med musik, filmer och spel, och senare också till att bli en världsledare inom underhållningsbranschen till Ohga-sans förutseende och visioner, sa Sonys styrelseordförande och verkställande direktör Howard Stringer till Washington Post på lördagen.