Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Männen dominerar på Way Out West

Alicia Keys, Neil Young och The Knife. Alla befinner de sig i Göteborg i helgen. Festivalen Way Out West siktar på ännu än slutsåld fest – men på scenerna dominerar fortfarande männen.

På torsdag slår Way Out West upp portarna för sjunde året i rad. Med stora namn som Alicia Keys och Neil Young, folkkäre Håkan Hellström och creddiga elektroduon Disclosure finns något för alla på festivalen i Slottsskogen. Än finns det biljetter kvar för den som längtar efter konserter i det gröna, och arrangörerna hoppas på ännu ett slutsålt år.

– Vi har en kapacitet på runt 27.500 besökare per dag, jag tror att det kommer att landa där även i år, säger Joel Borg på arrangören Luger.

Nytt för i år är konceptet Way Out West Talks, en scen utanför området med föreläsningar och intervjuer. Där dyker bland annat podstjärnan Kristoffer Triumf och konstnären Jessica Hische upp.

En av förra årets kreddigaste bokningar var r'n'b-stjärnan Frank Ocean. Tyvärr ställde han in i sista stund och ersattes lite snopet av Looptroop Rockers. Till helgens festival har Way Out West redan tappat tre bokningar: hiphopveteranerna The Roots, r'n'b-sångerskan Solange och rapartisten Azealia Banks. Avhoppen innebär också att festivalen blev ännu mer sned i könsfördelningen. På de tre stora scenerna består 22 av de uppträdande akterna av enbart män, tio av enbart kvinnor, sju av band eller duor med en kvinnlig medlem och en grupp, Goat, vars medlemmar är hemliga. På klubbprogrammet Stay Out West är männen i kraftig majoritet.

– Det kan alltid bli bättre. Jämställdhet är viktigt för oss och för publiken. Vi är inte nöjda i år, så då får vi trycka på ännu mer till nästa år, säger Joel Borg.

Amanda Lindholm är en av personerna bakom Jämställd festival, en förening som sedan förra året gör en sammanställning av könsfördelningen på svenska festivaler. Hon är inte nöjd med årets upplaga av Way Out West.

– Det är bättre än förra året men fortfarande dåligt. De hade kunnat göra det mycket bättre. Problemet är att de inte har ansträngt sig tillräckligt. Det är många män som sitter på bokningspositionerna i festivalledningen och män tenderar att boka män. Där kan de göra förändringar om de vill se en bättre könsfördelning, säger hon fortsätter:

– P 3 har ett i princip jämställt artistutbud när de spelar musik, så det finns verkligen artister och musikakter att tillgå.

Way Out West

• Festivalen Way Out West pågår i Göteborg den 8-10 augusti. Över 100 artister är utspridda på de tre stora scenerna Linné, Azalea och Flamingo i Slottsskogen och över stadens klubbar.
• Way Out West arrangerades för första gången 2007, med artister som Erykah Badu, The Hives och Primal Scream. Då såldes totalt ungefär 18 000 biljetter.
• Förra året slog festivalen rekord med 27 000 besökare. Då spelade bland andra Kraftwerk, First Aid Kit och Asap Rocky.
• I år gästas festivalen av bland andra Neil Young & Crazy Horse, Alicia Keys, Håkan Hellström, The Knife, James Blake, Grimes, Kendrick Lamar, Cat Power, Beach House, Miguel, Disclosure, Haim och Angel Haze.

Missa inte det här på Way Out West

Alabama Shakes

Plats: Torsdag, 17:40, Azalea.
Finns det något bättre sätt att inleda festivalhelgen än med stompig sydstatssoul? Förmodligen inte. Sångerskan Brittany Howard sätter dig i trans och får dig att drömma dig bort till sorgkanter under naglarna, skitiga snusnäsdukar och tuggtobak.

Neil Young & Crazy Horse
Plats: Torsdag, 21.00, Flamingo.
Neil Young kräver ingen närmare presentation. Han är vemodig som den svenska folksjälen och en levande legend som redan 2008 bekantade sig med festivalen.

Mykki Blanco
Plats: Torsdag, 01:00, Hotellet Clarion post.
Artisten, performancekonstnären och poeten Michael Quattlebaum Jrs alter ego Mykki Blanco rappar som en snärtig käftsmäll. Blanco utmanar traditionella hiphopnormer, klär sig gärna i typiska kvinnokläder och med hans mörka och dansvänliga beats kan du räkna med en en svettig klubbkväll.

Angel Haze
Plats: Fredag, 15:00, Linné.
Detroit-rapparen Angel Haze har mer attityd i sin 22-åriga kropp än sina dubbelt så gamla kollegor. Förra året kom ep:n "New York" och spelningen i Slottsskogen är ett ypperligt tillfälle för alla som längtat efter mer.

Grimes
Plats: Fredag 18:45, Linné.
Grimes fjäderlätta röst, den mörka elektroniska popen och hennes genuina spelglädje är ett måste.

The Knife
Plats: Fredag 22:30, Flamingo.
Mytomspunna The Knife har fått kroppar i rörelse med låtar som "Heartbeats" och "Pass this on". I våras släppte de det efterlängtade albumet "Shaking the habitual". Way Out West är den enda svenska festival som får besök av syskonen Dreijer - så det gäller att passa på.

Goat:
Plats: Lördag 18.00, Linné.
Alla med en försmak för primalskrik och stökiga basar bör söka sig till Linnéscenen på fredagskvällen. Svenska Goats debutalbum "World music" höjdes till skyarna och det här är deras enda spelning i Sverige i år.

Alicia Keys
Plats: Lördag 22:02, Flamingo.
Med 35 miljoner sålda album och ett gäng hitlåtar i bagaget är Alicia Keys en av festivalens riktiga höjdpunkter. Även om du bara hört förra årets megahit "Girl on fire" eller gråtit floder till "Try sleeping with a broken heart" har du chansen att lära känna mer av den popiga soulstjärnan.

Disclosure
Plats: Lördag 23.00, Linné.
Bröderna Guy och Howard från Surrey i sydöstra England gör elegant electronica med ett sound som blandar framtid och dåtid.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.