Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Männen dominerar svenska festivaler

Manliga akter fortsätter dominera den svenska festivalsommaren, uppger Sveriges Radios "Kulturnytt".

Bland de tio största svenska festivalerna i år är i genomsnitt 74 procent av bokningarna män eller mansdominerade, enligt en undersökning från föreningen Jämställd Festival.

Sweden Rock, Getaway Rock, Emmabodafestivalen och Summerburst är de minst jämställda festivalerna. Där är över 90% av bokningarna manliga. Enligt Kristina Wicksell från Jämställd Festival har mansdominansen betydelse för framtida kvinnliga musiker:

– Unga kvinnor som börjar spela musik blir påverkade av att de inte ser personer de kan identifiera sig med på Sveriges festivalscener. Då blir det en ond cirkel, för då blir det inte samma tillväxt av musiker som är kvinnor, och så blir det färre för festivalerna att boka, säger hon till "Kulturnytt".

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.