Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Max Martin och Cecilia Bartoli får Polarpriset 2016

Foto: Claudio Bresciani/TT

Den svenske låtskrivaren och producenten Max Martin och den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli är årets mottagare av Polarpriset.

Under tisdagsmorgonen tillkännagavs årets Polarpristagare, det internationella musikpris instiftat av Stikkan Andersson som delats ut sedan 1992.

— De två pristagarna verkar inom två vitt skilda genrer och århundraden men är ändå så nära besläktade genom deras starka känsla för melodier, sa Polarprisets juryordförande Alfons Karabuda inför tillkännagivandet.

Kompositören och låtskrivaren Martin Sandberg, betydligt mer känd under sitt artistnamn Max Martin, blir den första svensk som får priset inom populärmusikklassen. Med Martin utvidgar juryn sitt urvalsfält till att omfatta inte enbart artister utan också låtskrivare och producenter. Han får priset därför att han ”med sitt öra för sångmelodier, sin musikaliska precision och hantverksskicklighet, har förädlat och utvecklat den globala populärmusiken” som juryn bland annat skriver i sin motivering.

— Tack så mycket, det är en ära. Vi ses i Stockholm i juni, sade Max Martin i en videohälsning efter offentliggörandet

I den förinspelade filmen passade några av de artister som Martin samarbetat med under åren att hylla pristagaren. ”Han är en perfektionist i studion och otroligt talangfull”, sa Britney Spears. ”Ingen förtjänar det mer, du är en mästare”, sa Justin Timberlake.

— Jag kan inte komma på någon annan som är mer värdig priset i år. Se bara på vilka artister som säljer ut stora arenor nu för tiden: Taylor Swift, Katy Perry, Justin Bieber och The Weeknd. Max Martin har jobbat med dem allihop. Han har fört musikarvet vidare in i modern tid och hans produktioner har en enorm spännvidd, säger Live Nations Europachef Thomas Johansson som sitter i Polarprisjuryn.

Max Martin fick sitt internationella genombrott som låtskrivare 1999 med Britney Spears debutsingel ”Baby one more time”. Låten blev etta i samtliga länder i världen där den släpptes och blev den första av Max Martins totalt 21 listettor på den amerikanska Billboad-listan. Han samarbetade tidigt med svenska producenten Denniz Pop och skapade världshits för artister som Backstreet Boys, Robyn och NSync. Framgångarna har fortsatt och inför den amerikanska Grammygalan som äger rum på måndag är Max Martin sexfaldigt nominerad.

— När hans namn kom upp blev det först alldeles tyst i rummet, det var som att ingen tidigare vågat tänka på honom, säger Martin Ingeström, vd på Universal Music Publishing som sitter i juryn.

Ingeström tycker att det är extra roligt med en svensk och oroar sig inte för om det ska komma kritik om partiskhet från juryn.

— Om man ge det till en låtskrivare... Vem har haft större framgångar? Paul McCartney har ju redan fått priset.

Lyssna. Här är Max Martins största hittar

Den italienska mezzo­sopranen Cecilia Bartoli får Polarpriset inom klassisk musik. Hon är en av världens mest berömda mezzo­sopraner – känd för sin enastående röst och suveräna teknik. Polarprisjuryn framhåller hennes ”röstomfång på tre oktaver” och en unik inlevelseförmåga och uttrycksfullhet. Inom operamusiken är hon lika framgångsrik som Max Martin är inom sitt fält.

— Det är en fantastisk överraskning och jag känner mig djupt hedrad. Det här priset handlar om passion för bra musik utan gränser, sa Cecilia Bartoli i en videohälsning under presskonferensen.

Operasångaren Malena Ernman har inspirerats av Bartoli under hela sin karriär.

— Hon har gjort sig obekväm i hela den konservativa operabranschen och gått sin egen väg. Hon väljer små scener framför stora, att sjunga svagt istället för starkt och att sjunga barockmusik och inte Wagner. Hon har till och med fått flytta från Italien. Hon är en extremt begåvad musiker som har gjort sig obekväm för att nå målet med musiken och hitta det vackra, säger Ernman och fortsätter:

— Dessutom har hon skapat en ny sångteknik, ett sätt att sjunga snabbare. Det hon sjunger är egentligen omöjligt att sjunga. Hon är som operavärldens Usain Bolt.

DN:s Maria Schottenius träffade Bartoli 2015 inför en konsert på Konserthuset i Stockholm.

— Min röst gör mig tyngdlös som en fågel. Jag flyger. Med musiken, med rösten, med publiken. Vi finns alla i samma moln, sa Cecilia Bartoli då.

Polarpriset delas ut i Stockholms konserthus av Sveriges konung Carl XVI Gustaf i juni. Prissumman är en miljon svenska kronor per pristagare. 2015 gick Polarpriset till Emmylou Harris och Evelyn Glennie.

Läs mer. Emmylou Harris: ”Jag känner mig otroligt hedrad”

Fakta. Polarprisets tidigare pristagare

2015 Emmylou Harris och Evelyn Glennie

2014 Chuck Berry och Peter Sellars

2013 Youssou N’Dour och Kaija Saariaho

2012 Yo-Yo Ma and Paul Simon

2011 Kronos Quartet and Patti Smith

2010 Ennio Morricone and Björk

2009 José Antonio Abreu & El Sistema and Peter Gabriel

2008 Renée Fleming and Pink Floyd

2007 Steve Reich and Sonny Rollins

2006 Valery Gergiev and Led Zeppelin

2005 Gilberto Gil and Dietrich Fischer-Dieskau

2004 B.B. King and György Ligeti

2003 Keith Jarrett

2002 Sofia Gubaidulina and Miriam Makeba

2001 Burt Bacharach, Robert Moog and Karlheinz Stockhausen

2000 Bob Dylan and Isaac Stern

1999 Stevie Wonder and Iannis Xenakis

1998 Ray Charles and Ravi Shankar

1997 Eric Ericson and Bruce Springsteen

1996 Pierre Boulez and Joni Mitchell

1995 Sir Elton John and Mstislav Rostropovich

1994 Nikolaus Harnoncourt and Quincy Jones

1993 Dizzy Gillespie and Witold Lutoslawski

1992 Sir Paul McCartney and The Baltic States

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.