Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 20:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/mia-svarar-pa-anklagelser-genom-video/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

M.I.A. svarar på anklagelser genom video

M.I.A. svarar på kritiken.
M.I.A. svarar på kritiken. Foto: Laurent Gillieron/AP

Rapparen M.I.A:s strid mot Nationella amerikanska fotbollsligan, NFL, fortsätter. NFL stämmer M.I.A. efter att hon visat långfingret under ett framträdande i en tv-sänd match. M.I.A. svarar nu med att ladda upp en video på Youtube där hon kallar processen för skrattretande.

Det var under framträdandet i pausen av förra årets Super Bowl-final i USA som M.I.A. retade gallfeber på arrangören NFL genom att visa långfingret och ropa "I don't giva a shit" mitt i låten.

NFL stämmer den lankesisk-brittiska rapp-artisten på omkring tio miljoner kronor. Det är tidigare känd att M.I.A. motsätter sig anklagelsen om förargelseväckande beteende, och under måndagen postade hon i video på Youtube i vilken hon beskriver hela situationen som "ett slöseri med tid och pengar".

– Det här har fått mig att skratta, men nu är det så trist att jag inte ens kan skratta åt det längre, säger hon.

I videon sitter M.I.A. ensam i ett rum och beskriver sin syn på konflikten i ett mobiltelefonsamtal.

M.I.A. påpekar att om NFL ansåg hennes långfinger vara så stötande, varför reagerar de då inte strakare på att Madonna, som också medverkade under konserten, använde sig av minderåriga bakgrundsdansare i utmanande cheer leading-mundering?

– Om du la märke till dem, så såg du att de hade cheer leading-kläder, höfter i vädret och särade ben i en väldigt sexuellt provokativ position, säger hon i videon.

Vad är då mest provocerande för familje-tv i USA, undrar M.I.A., mitt finger, eller dessa utmanande hejaklacksledare, samtliga under 16 år?

– De vill att jag ska gå ned på knä för dem och be om förlåtelse, så att de kan slå till mig på handen och ungefär säga att det är helt okej om jag vill bli sexuellt exponerad som kvinna, men inte att jag illustrerar kvinnlig frigörelse genom punk-rock, säger hon om NFL.

Enligt Hollywood Reporter hälsar M.I.A:s advokat, Howard King, att en musikalisk svarshälsning är att vänta från M.I.A.

– Hon kommer att gå ut med hur löjligt hon tycker det är att NFL och fansen ägnar sådan energi på den här incidenten, och samtidigt bortser från folkmorden som inträffar i hennes hemland (Sri Lanka) och i flertalet andra land, vilket är frågor hon ofta lyfter, säger Howard King enligt Hollywood Reporter.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.