Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

”Musiken har räddat mitt liv”

”Det viktigaste för mig är att göra skillnad, att förändra saker”, säger Rosh som spås bli nästa stora hiphopnamn.
”Det viktigaste för mig är att göra skillnad, att förändra saker”, säger Rosh som spås bli nästa stora hiphopnamn. Foto: Jonas Lindkvist

I dag fyller Rosh 18 och släpper samtidigt sin debutsingel. Att rappa är något hon kämpat för sedan hon var åtta. Nu är hon den svenska hiphopens kanske mest hajpade nykomlingar.

”Namnet var Rorro, sprider hot och oro.”

När remixen på Linda Piras låt ”Knäpper mina fingrar” släpptes i våras var det en av de åtta tjejerna som medverkade som utmärkte sig lite extra. 17-åriga Roshanack Anoushe – som tidigare gjort bejublade gästspel hos såväl Lilla Namo som Ison & Fille – hade med åtta stenhårda rader presenterat sig för den svenska hiphopvärlden på allvar.

– Den låten var en maktdemonstration. Ett sätt att visa vad vi är, tillsammans.

Vi sitter på tåget från Stockholms central på väg mot Nyköping. Hon gör den resan varje dag, fram och tillbaka från hemmet till skolan på Kunskapsgymnasiet vid Globen. Resan mot artistframgångarna har varit minst lika lång för Rosh som började rappa redan i åttaårsåldern. Ett par år senare skrev hon sina första rim. 2Pac var den stora idolen, men också svenska artister som Advance Patrol, Petter, Ison & Fille och The Latin Kings.

– Jag fick aldrig drömma i fred som liten. Så fort man berättade vad man gjorde så var det alltid någon som ville förstöra och ta ner en. ”Vem tror du att du är? Hur ska du kunna lyckas som rappare?” Folk snackade mycket skit om mig för hur jag såg ut. Att jag var bråkig och klädde mig i stora kläder. Jag har alltid blivit kallad pojkflicka, men jag vill inte använda det ordet eller identifiera mig som det. Jag är jag.

Efter att ha kämpat i flera år med att försöka komma i kontakt med olika producenter fick hon som femtonåring chansen att spela in i en studio i Stockholm ihop med rapparen Alpis som producent. Låten hette ”Älska eller hata” och spreds en del på nätet. Hon fortsatte skicka runt demos och jobbade ivrigt för att något skulle hända. En dag förra våren fick hon napp. Mack Beats, en av landets mest inflytelserika producenter, svarade på ett meddelande på Facebook och bad henne komma till studion.

– Jag tappade andan första gången jag skulle dit. Darrade över hela grejen och var så nervös att jag var nära att bli påkörd på vägen dit. Highwonstudion är klassisk mark! Med Ison & Filles alla priser på väggarna och så satt Mohammed Ali och Jaqe där i soffan som jag sett på alla Instagrambilder. Det var en stor grej. Jag hade sett alla deras videor och att sitta i studion med alla dom var helt sjukt. Jag var som ett litet barn. Det var kärlek vid första ögonkastet. Det var där allt började.

Rosh fick gästa Lilla Namo på låten ”Passé” som kom med på Mack Beats Grammisnominerade album ”Centrum” och sedan var bollen i rullning.

Ett drygt år senare släpper hon nu debutsingeln ”Karma”. Det första hon gör i eget namn.

– Det känns skönt att äntligen få ut den. Det är lite overkligt att singeln släpps nu och att det är jag som står i centrum helt själv.

Hur känns det att jobba med dina gamla idoler, folk som du sett upp till i alla år?

– Jag är välsignad. Att få vara runt människor som har så stor ambition. Det är därför jag går ihop med dem så bra också, för min ambition är väldigt stor. Det handlar inte bara om att rappa och göra musik utan om att vara en förebild också. Ta mig till toppen för att få ut mitt budskap, min historia som jag kan dela med mig av och på det sättet sträcka ut en hand till andra. Att tjejer i min sits, eller människor över huvud taget, kan förstå att det är okej att inte passa in, att vara annorlunda. Det kan vara skönt att ha någon som ger en ett kvitto på att det är okej. Det var något jag inte hade när jag växte upp.

Hade du det i musiken?

– Jag kan säga ärligt att musiken har räddat mitt liv. Precis när musiken kom in i mitt liv var jag i en period där jag svajade mycket i livet. Det var som att jag fick den här chansen att lägga saker bakom mig och gå vidare. Det har gått snabbt för mig nu, men jag har gått hela backen uppför själv och verkligen gjort jobbet. Fast egentligen har musik aldrig handlat om att bli stor. Jag gör det inte bara för att jag brinner för det och tycker det är kul, utan för att jag måste göra det för att må bra. Musiken har blivit som en människa som backar mig och lyssnar när inte någon annan gjort det.

Rosh pratar fokuserat och högt, obrydd om alla medresenärer runt omkring på det fullsatta eftermiddagståget. Hon börjar berätta om utanförskapet, att vara ensam med bakgrund från en annan kultur i sin högstadieklass och att inte gå klädd som eller se ut som alla andra. Känslan av att inte passa in är något som hon ständigt påminns om.

– Det var samma sak när vi gjorde Ladies First-konserten på Dramaten i våras. De hade kommit på ett tema där alla skulle ha klänning. Jag vägrade. För mig är det en stor grej. Jag ringde dem och sa att jag inte kommer att ha det på mig. Det kändes som att allt kom tillbaka igen, från barndomen. ”Nu ska du passa in igen, och bara för att du inte har klänning på dig kommer du vara utanför.” Jag hade en gangsterinspirerad Marilyn Monroe-kostym i stället och fick skitbra respons efteråt. Massor med folk sa att de älskade min stil och det gjorde mig glad.

Känner du att du har höga förväntningar på dig att leva upp till?

– Det enda jag tänker på är att alltid vara mig själv, det är regel nummer ett. Men jag har höga krav på mig själv i allt jag gör. Jag har drömt mardrömmar i en månad om att folk ska dissa singeln. Men jag tror inte det kommer hända. Jag har gjort hundra procent, nu är det upp till folk att säga vad de tycker.

Vad har du för drömmar?

– Det viktigaste för mig är att göra skillnad, att förändra saker. Så fort du är i en position där du har möjlighet att hjälpa någon och sträcka ut en hand till andra, så ska du göra det. Du ville flyga högt, men de försökte klippa dina vingar. Mycket av det är kopplat till utanförskapet. Att ha gått hela livet och på riktigt aldrig passat in. På de här tågen, hur många gånger om dagen får vi blickar på oss? Blickar som säger ”Vad fan gör du här? Har du ens råd med tågbiljetten?” Det är så vardagsrasism ser ut.

Släpper ”Karma” i dag.

Namn: Roshanack Anoushe

Ålder: fyller 18 år i dag.

Bor: Nyköping.

Går tredje året på ekonomi/juridik-programmet på Kunskapsgymnasiet vid Globen.

Har gästat på låtar med Linda Pira, Lilla Namo, Ison & Fille, Mack Beats och Jaqe.

Släpper debutsingeln ”Karma” på Hemmalaget/Sony i dag.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.