Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 16:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/mysfestivalen-som-blev-kontroversiell/

MUSIK

Mysfestivalen som blev kontroversiell

Bild 1 av 6 Emmabodafestivalen var Sveriges viktigaste festival för indieakter under 90-talet. Besökare har hyllat den stämning som rådde kring arrangemanget. I dag upplevs fokus ligga mer på festen än musiken.
Foto: Elin Berge
Bild 2 av 6 Emmabodafestivalens arrangör Håkan Karlsson har kritiserats för att inte ta jämställdhetsfrågan på allvar. Han vill heller inte svara på frågor om det stöd han fått av nationalistiska sajter som Fria Tider och Samtiden.
Foto: Elis Hoffman
Bild 3 av 6 E-type, Lee Perry och Little Jinder och är några av artisterna som uppträder på årets upplaga av Emmabodafestivalen som pågår 22–25 juli.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 4 av 6 E-type, Lee Perry och Little Jinder och är några av artisterna som uppträder på årets upplaga av Emmabodafestivalen som pågår 22–25 juli.
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 6 E-type, Lee Perry och Little Jinder och är några av artisterna som uppträder på årets upplaga av Emmabodafestivalen som pågår 22–25 juli.
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 6 Skrillex är ett exempel på den nya musikaliska inriktningen som Emma­bodafestivalen fått de senaste åren.
Foto: Robin Marchant Getty

Under 1990-talet var Emmabodafestivalen känd som den mysiga indiepop­festivalen. Älskad av alla, hyllad i medierna och mytomspunnen för sin kärleks­fulla stämning. I dag är festivalen mest omtalad för sexistiska ut­talanden och kontroversiella bokningar. Hur gick det till egentligen?

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.