Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Nils Hansson: En av rockens verkliga ikoner – förebådade såväl punk som thrash och speed

DN:s Nils Hansson minns Lemmy Kilmister.

I mer än fyrtio års tid framstod han som närmast oföränderlig, och det skämtades om att han hade en överlevnadspotential i nivå med kackerlackorna. Ian Lemmy Kilmister hann naturligtvis åldras en hel del från den tjugofemåring som 1971 blev basist i engelska Hawkwind, men frisyren, mustaschen, klädstilen fanns där hela tiden.

Musikaliskt var han lika solid. Nyss sparkad från Hawkwind bildade han 1975 bandet Motörhead, där han spelade bas, sjöng och var enda ständiga medlem. Den som vill kan hävda att de inte genomgick någon musikalisk utveckling alls; det är visserligen felaktigt, men grundformen fanns redan i den signaturlåt Motorhead – som Lemmy skrev och spelade in med Hawkwind.

Fast den lät inte som Motörhead förrän den spelades in igen med det nya bandet. Med ännu lite hesare sång, mer brutaldistad bas och en kompaktare sorts energi. Motörhead må ha spelat enkel treackordsrock i en pytteliten sättning på bara tre man, men deras sound var jättelikt, med en vresig kraft som om de spelade all musik i stark motvind.

I sin radikala enkelhet kom bandet att förebåda såväl punken som thrash och speed metal, men Lemmy själv hävdade alltid att Motörhead bara spelade rock 'n' roll. Med tiden kom han också att bli en av rockens mesta ikoner, även om skivförsäljningen aldrig nådde motsvarande nivå.

Foto: Janerik Henriksson/TTFoto: Janerik Henriksson/TT

Däremot var skivproduktionen lika oklanderlig som tät. Tjugotre studioalbum på fyrtio år, utan någon längre paus och utan något bottennapp. De senaste tjugo åren var också bandets sättning oförändrad, som för att ytterligare framhäva den envisa konsekvensen.

De två senaste åren var dock annorlunda. 2013 blev Lemmy så sjuk att ett par turnéer fick ställas in, när han återvände med en hjärtdefibrillator inopererad var det som en tydligt märkt man som bara med största möda kunde fylla sin roll i bandet. Flera konserter under hans sista år fick avbrytas i förtid, men så sent som i början av december gjorde bandet två spelningar i Göteborg och Stockholm.

Och den cancer som till slut tog honom lär ha diagnosticerats först på annandag jul.

Läs mer: Lemmy Kilmister död

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.